Η Φολέγανδρος είναι το νοτιότερο νησί των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο. Με έκταση μόλις 32 τ. χλμ. και μήκος ακτών 40 χλμ. απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 105 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο, λουσμένο στο φως, με άγριες ομορφιές και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων κυρίως ετών δεν έχει στερήσει στο παραμικρό τη γραφικότητα και τη μοναδική κυκλαδίτικη φυσιογνωμία του νησιού.

Το τοπίο είναι βραχώδες χωρίς βλάστηση και με ελάχιστες εύφορες εκτάσεις, αλλά με απότομους γκρεμούς, διάφανα νερά, ήσυχες, χρυσαφένιες αμμουδιές και κατάλευκα σπιτάκια που κερδίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη κι όλας στιγμή. Το νησί περικυκλωμένο από το απέραντο γαλάζιο του νοτίου Αιγαίου δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί κατοικία Θεών. Στην αρχαιότητα η Φολέγανδρος ήταν γνωστή ως Πολύανδρος.

Λέγεται ότι το νησι κατοικήθηκε από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που αναζητούσαν βοσκοτόπια. Η πλειοψηφία τους ήταν άνδρες και έτσι προήλθε η αρχαία αυτή ονομασία. Οι κάτοικοι του νησιού λάτρευαν τη Θεά Άρτεμη και το Θεό Απόλλωνα. Το όνομα του νησιού οφείλεται στο γιο του Μίνωα, Φολέγανδρο, που ήρθε στο νησί ως επικεφαλής των Κρητών, ενώ σύμφωνα με κάποιες αναφορές προέρχεται από τη Φοινικική λέξη Phelekgundari που σημαίνει ξερός τόπος.