ΠΑΝΑΓΙΑ

Η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου, αποτελεί το σύμβολο της Φολεγάνδρου και προστάτιδα του νησιού. Βρίσκεται χτισμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα, στη θέση όπου παλαιότερα βρισκόταν ένας άλλος ναός. Στην Παναγία μπορεί να βρεθεί κανείς ακολουθώντας για 15’ περίπου το ανηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία Πούντα της Χώρας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λιτό μεταβυζαντινό ναό που χρονολογείται από το 1909 και αποτελούσε καθολικό γυναικείας μονής.

Στο εσωτερικό της Παναγίας μπορείτε να θαυμάσετε έργα του γλύπτη Καπαριά από την Τήνο, όπως το μαρμάρινο τέμπλο και τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας στολισμένη με ασήμι θεωρείται θαυματουργή από τους κατοίκους του νησιού και πολλές είναι οι ιστορίες που δείχνουν το ενδιαφέρον των Πειρατών για αυτήν. Η πανοραμική θέα από το ναό στην όμορφη Χώρα αλλά και στο Αιγαίο θα σας κόψει πραγματικά την ανάσα και θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

ΕΛΕΟΥΣΑΣ

Η εκκλησία της Ελεούσας χτίστηκε το 1530 στο εσωτερικό του Κάστρου της Χώρας. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται εικόνες λαϊκών ζωγράφων του 19ου αιώνα.

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ

O ναός της Παντάνασσας βρίσκεται στο εσωτερικό του Κάστρου και προσφέρει πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Στο εσωτερικό της εκκλησίας μπορείτε να θαυμάσετε το εικονοστάσι που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και την όμορφη εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας. Το εσωτερικό του ναού κοσμούν επίσης πολλές εικόνες λαϊκής τέχνης.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στη Χώρα και αποτελεί τη μητρόπολη της Φολεγάνδρου.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Στη Χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε την όμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη, στο εσωτερικό της οποίας φυλλάσσονται εικόνες της Κρητικής σχολής.

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται χτισμένος στη Χώρα και αποτελεί δίδυμη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.