Οι παραλίες της Φολεγάνδρου είναι πραγματικά μαγευτικές και συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδικότητα του νησιού. Η πρόσβαση όμως σε αυτές δεν είναι απλή υπόθεση. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα από τα πολλά μονοπάτια που περνούν μέσα από τα χωράφια και οδηγούν σε κάποια από τις παραλίες, αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για πεζοπορία και οι σκιές ανύπαρκτες. Απαραίτητο είναι να έχετε προμηθευτεί δροσερό νερό και καπέλο. Για κάποιες από τις παραλίες υπάρχει οδική πρόσβαση, αλλά ο δρόμος που θα σας οδηγήσει σε αυτές είναι χωμάτινος και ίσως όχι τόσο βατός. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τα καραβάκια που πραγματοποιούν πολύ συχνά δρομολόγια για τις πιο όμορφες παραλίες της Φολεγάνδρου.

Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε τελικά, να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε από τα όμορφα τοπία και τα κρυστάλλινα νερά του νησιού. Ευτυχώς οι παραλίες είναι ανεκμετάλλευτες τουριστικά, που σημαίνει ότι θα απολαύσετε τις βουτιές σας χωρίς να συναντήσετε πλαστικές ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τέλος, να ξέρετε ότι ο γυμνισμός συνηθίζεται από πολλούς, μικρούς και μεγάλους, στην πλειοψηφία των παραλιών αλλά η συνύπαρξη γυμνιστών και μη, με λίγη κατανόηση και διακριτικότητα και των δύο πλευρών είναι πάντα αρμονική.

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ

Πρόκειται για την παραλία του ομώνυμου χωριού που είναι επίσης γνωστή και ως Χοχλίδια. Αν και εδώ βρίσκεται το λιμάνι της Φολεγάνδρου, τα νερά είναι πολύ καθαρά. Πρόκειται για παραλία με άμμο και βότσαλο, ενώ ο βυθός είναι αμμώδης. Το μέρος είναι ιδανικό για μικρά παιδιά αφού είναι προστατευμένο από τον αέρα και σπάνια έχει κύμα. Αποτελεί μία από τις λίγες παραλίες που η πρόσβασή τους είναι πολύ εύκολη οδικώς, γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες και όσους δεν επιθυμούν να ταλαιπωρηθούν καθόλου. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν αλμιρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους σε όσους δεν είναι φίλοι της ηλιοθεραπείας. Στον Καραβοστάσι παραδίδονται μαθήματα κολύμβησης σε παιδιά με πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Φολεγάνδρου.

ΛΑΤΙΝΑΚΙ

Το Λατινάκι είναι μια πολύ κοντινή στο Καραβοστάσι παραλία προς Λιβάδι. Είναι μικρή σε έκταση αλλά πολύ όμορφη. Εδώ θα συναντήσετε βότσαλο και αμμώδη βυθό, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα και πολύ καθαρά. Στο Λατινάκι σπάνια θα συναντήσετε οικογένειες, αφού προτιμάται κυρίως από παρέες νεαρής ηλικίας.

ΠΟΥΝΤΑΚΙ

Δίπλα στο Λατινάκι και κοντά στο Καραβοστάσι θα συναντήσετε την όμορφη παραλία Πουντάκι. Η παραλία είναι καλυμμένη με βότσαλο και άμμο και τα νερά έχουν γαλαζοπράσινο χρώμα που σε προκαλεί να κολυμπήσεις. Ο βράχος πίσω από την παραλία προσφέρει τη σκιά του μετά το μεσημέρι που ο ήλιος παίρνει θέση πίσω του.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟY

Πρόκειται για την τρίτη σε σειρά παραλία, μετά το Λατινάκι και το Πουντάκι. Είναι μικρή σε έκταση και έχει βότσαλο και άμμο. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και δροσερά.

ΛΙΒΑΔΙ

Πολύ κοντά στο λιμάνι της Φολεγάνδρου συναντούμε το Λιβάδι. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και πρόκειται για μια παραλία μέτριας έκτασης με άμμο. Στα αλμιρίκια που βρίσκονται στην παραλία μπορεί κανείς να αναζητήσει δροσιά. Τα νερά είναι διάφανα ιδανικά για κολύμπι και παιχνίδια. Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ εύκολη οδικώς ή με τα πόδια από τον Καραβοστάσι.

ΑΓΚΑΛΗ

Η παραλία της Αγκάλης βρίσκεται στο μέσον του νησιού και προσφέρεται για οικογένειες. Είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά με ήσυχα,δροσερά νερά. Από εδώ ξεκινούν καραβάκια για άλλες παραλίες της Φολεγάνδρου. Στην Αγκάλη υπάρχουν ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και τοπικά πιάτα.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία κοντά στην Αγκάλη, χωρίς όμως οδική πρόσβαση. Μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία με κάποιο από τα καραβάκια που εκτελούν συχνά δρομολόγια, ξεκινώντας από την Αγκάλη ή τον Καραβοστάσι. Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε στην παραλία μέσω του μονοπατιού πεζοπορίας που ξεκινά από την Αγκάλη και διαρκεί 20 λεπτά ή την Άνω Μεριά και διαρκεί 45 λεπτά. Λίγο πριν φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο, θα συναντήσετε το Γαλίφο στον οποίο λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η παραλία του Αγίου Νικολάου έχει ψιλή, χρυσαφένια άμμο και υπάρχουν αλμιρίκια για να σας προστατέψουν από τον καυτό ήλιο. Να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε βουτιές στα πεντακάθαρα νερά που σπάνια έχουν κύμα. Αν όμως είστε λάτρεις της μοναχικότητας ίσως δεν μείνετε ευχαριστημένοι από τον Άγιο Νικόλαο, μιάς και πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή παραλία και ο κόσμος που την προτιμά είναι αρκετός. Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργεί ένα και μοναδικό εστιατόριο όπου μπορείτε να καταφύγετε όταν σας ανοίξει η όρεξη από τις βουτιές και τα παιχνίδια στο νερό.

ΛIΒΑΔΑΚΙ

Το Λιβαδάκι είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Φολεγάνδρου και βρίσκεται κοντά στο φάρο της Ασπροπούντας, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Οδική πρόσβαση για την παραλία δεν υπάρχει και για να την προσεγγίσετε μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στη μεταφορά με καραβάκι και στην πεζοπορία. Τα καραβάκια εκτελούν συχνά καθημερινά δρομολόγια με αφετηρία τον Καραβοστάσι ή την Αγκάλη. Αν επιλέξετε την πεζοπορία, το μονοπάτι ξεκινά από την Άνω Μεριά και η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η περιοχή γύρω από το Λειβαδάκι είναι ακατοίκητη και θα σας προτείναμε να είστε εφοδιασμένοι με νερό. Η παραλία είναι καλυμένη με λευκό βότσαλο και τα βράχια στα δεξιά προσφέρουν κάποιες ώρες της ημέρας σκιά και προστασία από τον καυτό ήλιο. Σίγουρα θα απολαύσετε τα διάφανα, δροσερά νερά της παραλίας που σχεδόν πάντα είναι ήρεμα και φιλόξενα. Θα σας προτείναμε να έχετε προμηθευτεί μάσκες και βατραχοπέδιλα μιάς και ο βυθός είναι πραγματικά εντυπωσιακός και οι βουτιές ανάμεσα στα πολύχρωμα ψάρια θα σας μαγέψουν.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Φολεγάνδρου, μακριά από τους οικισμούς. Μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία οδικώς, ακολουθώντας ένα βατό χωματόδρομο διάρκειας 10 περίπου λεπτών που ξεκινά από την Άνω Μεριά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο από τα πεζοπορικά μονοπάτια που ξεκινούν από την Άνω Μεριά και μπορούν να καλυφθούν σε 1 περίπου ώρα. Τα αρμυρίκια που βρίσκονται στην παραλία προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες. Στην παραλία του Αγίου Γεωργίου θα συναντήσετε βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, αλλά και μια ήσυχη ατμόσφαιρα ιδανική για ξεκούραση και χαλάρωση.

ΚΑΤΕΡΓΟ

Πρόκειται ίσως για την ομορφότερη παραλία του νησιού και τη συναντούμε στο νότιο τμήμα του νησιού. Από τη συγκεκριμένη περιοχή οι κάτοικοι έπαιρναν τον αιματίτη, κοίτασμα με το οποίο χρωμάτιζαν τα σπίτια και τα πλοία τους. Εξαιτίας των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες γινόταν η εξαγωγή του αιματίτη η περιοχή πήρε το όνομα Κάτεργο. Στην παραλία μπορείτε να μεταφερθείτε με κάποιο από τα καραβάκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια με αφετηρία τον Καραβοστάσι. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το Λειβάδι και χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να καλυφθεί.

Στην παραλία δεν υπάρχουν σκιές και καλό θα ήταν να έρθετε προετοιμασμένοι με ομπρέλες και πόσιμο νερό. Η παραλία είναι καλυμένη με ψιλό βότσαλο και εξαιτίας της έκτασής της μπορείτε να απολαύσετε ήσυχα το μπάνιο σας, χωρίς να ενοχλείστε από τους υπόλοιπους επισκέπτες. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από το γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών που θα σας προκαλεί να βουτήξετε.

ΑΜΠΕΛΙ

Πρόκειται για μια όμορφη παραλία στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, για την οποία υπάρχει οδική πρόσβαση. Μπορείτε ακόμα να την προσεγγίσετε είτε μέσω θαλάσσης με κάποιο από τα καραβάκια που ξεκινούν από τον Καραβοστάσι ή την Αγκάλη, είτε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και απαιτεί περπάτημα 30 περίπου λεπτών. Η έκταση της παραλίας είναι πολύ μικρή γεγονός που ίσως σας στερήσει την άνεση σας αλλά και την ησυχία σας. Οι καλλιέργειες στο πίσω μέρος της παραλίας δημιουργούν σκιά για να προφυλαχτείτε από τον καυτό ήλιο της Φολεγάνδρου.

ΒΟΡΕΙΝΑ

Η παραλία Βορεινά βρίσκεται σε ένα ακατοίκητο μέρος, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και ο μόνος τρόπος να βρεθείτε στην παραλία είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από τους μύλους και να περπατήσετε για 20 περίπου λεπτά. Στην παραλία δεν υπάρχουν σκιές και καλό θα ήταν να έρθετε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τον καυτό ήλιο και τη ζέστη. Τα κρυστάλλινα νερά θα σας δροσίσουν και θα σας γοητεύσουν.

ΣΕΡΦΙΩΤΙΚΟ

Πρόκειται για μια παραλία που βρίσκεται σε ακατοίκητη περιοχή της Φολεγάνδρου. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω του μονοπατιού που ξεκινά από την Άνω Μεριά και απαιτεί πεζοπορία 40 περίπου λεπτών. Στο Σερφιώτικο μπορείτε να απολαύσετε τη σκιά που δημιουργούν τα αλμυρίκια που βρίσκονται εκεί. Η παραλία είναι καλυμένη με άμμο και βότσαλο και προσφέρεται για ήρεμο μπάνιο και χαλάρωση κάτω από τον καυτό ήλιο.