ΦΑΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΥΝΤΑΣ

Ο φάρος που χτίστηκε το 1919 αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Φολεγάνδρου. Βρίσκεται 58 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του άναβε με φιτίλι το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από μηχανισμό πετρελαιοατμού. Το 1986 άλλαξε και πάλι ο τρόπος λειτουργίας του για να χρησιμοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια. Για να προσεγγίσετε το Φάρο της Ασπροπούντας θα χρειαστεί να περπατήσετε 15’ περίπου από το Λιβαδάκι.

ΚΑΣΤΡΟ

Η μεσαιωνική συνοικία του Κάστρου βρίσκεται στη Χώρα της Φολεγάνδρου και ανήκει στην κατηγορία των κάστρων των Κυκλάδων, όπως αυτό της Αντιπάρου και της Σίφνου. Χτίστηκε το 1212 από το Μάρκο Σανούδο στο χείλος του γκρεμού, 210 μέτρα πάνω από τη θαλασσα του Αιγαίου για να προστατεύει τους κατοίκους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές.Τα σπίτια είναι χτισμένα κολλητά το ένα στο άλλο και εκείνα που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος αποτελούν τα τείχη του κάστρου. Μέσα στο Κάστρο μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία της Ελεούσας που χτίστηκε το 1530, της Παντάνασσας, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Σοφίας.

Οι κεντρικοί δρόμοι είναι δύο, αλλά πολλά είναι τα σοκάκια στα οποία μπορεί να περιπλανηθεί ο επισκέπτης. Οι είσοδοι του κάστρου είναι δύο, η Λόντζια και το Παραπόρτι. Τα σπίτια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι όλα κατοικημένα έως και σήμερα. Η μοναδική ατμόσφαιρα θα σας ταξιδεύσει σε άλλες εποχές και θα απολαύσετε καλοκαιρινές βόλτες στα ασβεστωμένα σοκάκια του οικισμού με τις μεθυστικές μυρωδιές των λουλουδιών να σας συνοδεύουν. Η θέα που μπορείτε να απολαύσετε από εδώ πραγματικά θα σας κόψει την ανάσα καθώς ο οικισμός αποτελεί μπαλκόνι στο γαλάζιο του Αιγαίου. Το κάστρο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και προστατεύεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΑ

Η Χρυσοσπηλιά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας και το μεγαλύτερο τμήμα της παραμένει ανεξερεύνητο. Στο εσωτερικό τμήμα της Χρυσοσπηλιάς που βρίσκεται 10 μέτρα πάνω από τη θάλασσα έχουν βρεθεί λείψανα ανθρώπινων σκελετών, σπασμένα αγγεία και μια ρωμαϊκή δεξαμενή νερού. Ο τόπος θεωρείται τόπος λατρείας και τέλεσης τελετών ενηλικίωσης του 4ου αιώνα π.Χ. Στα τοιχώματα και την οροφή του σπηλαίου μπορεί κανείς να διαβάσει τα ονόματα και τον τόπο καταγωγής των εφήβων. Ασφαλής πρόσβαση στη Χρυσοσπηλιά γίνεται μέσω θαλάσσης με κάποιο από τα καϊκια που ξεκινούν από τον Καραβοστάσι, ενώ είναι απαραίτητο να είναι καλός ο καιρός.