ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Λαογραφικό Μουσείο της Φολεγάνδρου βρίσκεται στην Άνω Μεριά και ιδρύθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Φολέγανδρος» το 1984. Πρόκειται για μια αντιπροσωπευτική παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα του 19ου αιώνα, γνωστή ως «θεμωνιά» έκτασης 1500 τ.μ.. Δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να γνωρίσει την αγροτική οικονομία του νησιού, παρατηρώντας το υπαίθριο πατητήρι, το λιοτρίβι, το φούρνο, την πλύστρια, το κελάρι, το αλώνι, το στάβλο αλλά και την κύρια οικία.

Ο φωτισμός στη θεμωνιά δε γίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά με παραδοσιακά μέσα. Το άγονο έδαφος του νησιού, η ιδιαίτερα περιορισμένη ναυτιλία αλλά και ο φόβος των πειρατικών επιδρομών οδήγησαν στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης κλειστής οικονομίας , στην οποία οι οικογένειες λειτουργούσαν σαν αυτόνομες οικονομικές μονάδες, φροντίζοντας για την αυτάρκειά τους σε νερό και γεωργικοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Το Μουσείο της Φολεγάνδρου, που αποτελεί και ένα από τα πρώτα ανοιχτά μουσεία της Ελλάδας, είναι ανοιχτό για το κοινό τα απογεύματα, καθημερινά 5-8 μ.μ..

Τηλ. 22860- 41370