ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ

zagori4Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί τον πυρήνα της περιοχής που έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός από το 1973. Έχει μήκος 25 χλμ περίπου, πλάτος που κυμαίνεται από 400μ. έως και 1100μ. και βάθος που φτάνει τα 900μ. Είναι το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με πινακίδα της περιοχής, η χαράδρα έχει μπει στο βιβλίο Guinness ως η πιο βαθιά. Περπατώντας μέσα στο φαράγγι μπορείτε να δείτε πολλά σπάνια αγριολούλουδα αλλά και βότανα. Ο Κώστας Λαζαρίδης μάλιστα από το Κουκούλι, συνέλεξε 1240 διαφορετικά είδη φυτών, τα οποία ανήκουν στις 96 από τις 149 οικογένειες φυτών παγκοσμίως. Σήμερα είναι γνωστό ότι στην περιοχή φυτρώνουν πάνω από 1800 είδη φυτών, μερικά από τα οποία δε συναντούνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι το ότι 5 από τα ενδημικά είδη φυτών στο Δρυμό του Βίκου δε συναντούνται πουθενά αλλού. Από το φαράγγι πηγάζει ο ποταμός Βοϊδομάτης, το όνομα του οποίου σημαίνει «νερομάνα». Τα νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών και θεωρείται από τα πιο κρύα ποτάμια της Ελλάδας. Η διάσχιση του φαραγγιού ανάμεσα σε δάση από αιωνόβια φυλλοβόλα δένδρα είναι μια καταπληκτική εμπειρία που θα μας μείνει και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές και στην περιοχή συρρέουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσουν τη διάσχιση. Ένα από τα καλύτερα σημεία της διαδρομής είναι οι πηγές του Βοϊδομάτη όπου υπάρχει και ένα γραφικό εκκλησάκι. Το μονοπάτι ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει είτε στο Μικρό Πάπιγκο είτε στο χωριό Βίκος. Να ξέρετε όμως ότι απαιτείται πεζοπορία αρκετών ωρών και καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά. Μην ξεχνάτε ότι οι χειμερινοί μήνες είναι απαγορευμένοι για τη διάσχιση του φαραγγιού καθώς η στάθμη των νερών είναι υψηλή.

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

drakolimni1Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας είναι ένα πανέμορφο αλπικό τοπίο που βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων. Για να θαυμάσετε τη λίμνη από κοντά απαιτείται πεζοπορία διάρκειας περίπου 4 ½ ωρών. Εξαιτίας της κλίσης του εδάφους η ανάβαση είναι αρκετά δύσκολη αλλά μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καταφύγιο που θα συναντήσετε στο μέσον περίπου της διαδρομής. Εκεί ακριβώς έχω πιεί τον ωραιότερο καφέ της ζωής μου έχοντας στα πόδια μου πραγματικά απίστευτη θέα! Αν καταφέρετε να φτάσετε στη Δρακόλιμνη θα διαπιστώσετε ότι έχει κυκλικό σχήμα και στο εσωτερικό της ζει το σπάνιο αμφίβιο, ο Αλπικός Τρίτωνας. Μοιάζει με μικρή σαύρα και αν τη γυρίσετε ανάποδα θα δείτε ότι διαθέτει πορτοκαλί κοιλιά. drakolimni2Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που μοιάζουν να την προστατεύουν από τα στοιχεία της φύσης και η βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το ηλιοβασίλεμα βάφει τα νερά της και τα γύρω βουνά με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις δημιουργώντας παραμυθένιες εικόνες.. Αν είστε από τους πολύ τολμηρούς μπορείτε να απολαύσετε μια πολύ παγωμένη βουτιά στα νερά της. Σίγουρα πάντως θα σας μαγέψει η εικόνα της αντανάκλασης της Γκαμήλας στα νερά της λίμνης. Αν έχετε σκοπό να διανυκτερεύσετε με τη σκηνή σας να είστε προετοιμασμένοι, καθώς σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων δεν υπάρχει ψυχή. drakolimniΊσως η ησυχία του βουνού σας αγριέψει το βράδυ, το άλλο πρωί όμως θα έχετε προσθέσει στο ενεργητικό σας άλλη μια αξέχαστη εμπειρία. Αν αναρωτιέστε για το όνομά της λίμνης, οφείλεται στο Δράκο που σύμφωνα με την παράδοση κατοικούσε σε αυτήν. Λέγεται ότι ο Δράκος αυτός έπαιζε πετροπόλεμο με το Δράκο που ζούσε στο Σμόλικα. Έτσι εξηγείται η ύπαρξη των βράχων στις όχθες της λίμνης.

(Τις φωτογραφίες απο την Δρακόλιμνη, τις εχει τραβήξει ο φίλος μας Γιώργος Δημητριάδης.Τον ευχαριστούμε πολύ που μας επετρεψε να τις ανεβάσουμε στο site μας!)

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ

zagori3Η Σαρακατσάνικη Στάνη βρίσκεται στο Γυφτόκαμπο, στο δρόμο μετά το Σκαμνέλι. Κατά την επίσκεψή σας θα ενημερωθείτε για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων καθώς θα δείτε τους χώρους που ζούσαν εκείνοι και τα ζώα τους αλλά και πολλά εργαλεία της καθημερινότητάς τους. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν κονάκια, γιδομαντρί, τσοπανοκάλυβο και κοτέτσι. Μέσα στο χώρο υπάρχει και η μικρή πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην οποία αντί για παγγάρι θα δείτε σιδερένιο χρηματοκιβώτιο από γνωστό πολυκατάστημα!

Η ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΦΑΡΑ

Για να επισκεφτείτε την πανέμορφη λίμνη θα πρέπει να κατευθυνθείτε 4 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γρεβενίτη. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη τοποθεσία ανάμεσα στα δέντρα. Η λίμνη είναι καλυμμένη στην επιφάνειά της με νούφαρα! Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε και θα βγάλετε καταπληκτικές φωτογραφίες.

ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ

zagori7Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής του Ζαγορίου. Βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι και ενώνει τα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο. Η ημερομηνία κατασκευής της εντυπωσιακής Σκάλας είναι το 1328. Η Σκάλα από τον απένταντι λόφο δύσκολα διακρίνεται αφού είναι σαν σμυλευμένη πάνω στον βράχο.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ

zagori6Τις Κολυμπήθρες βρίσκονται ανάμεσα στο Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Πρόκειται για φυσικές γούρνες που σχηματίζονται σε ένα στενό σημείο του φαραγγιού και είναι λαξευμένες πάνω στο βράχο από το νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες στις Κολυμπήθρες θα συναντήσετε αρκετό κόσμος με μαγιό να κάνει μπάνιο. Μην παραξενευτείτε καθώς αυτό είναι δυνατό εξαιτίας των φραγμάτων με τα οποία κλείνονται κάποια σημεία τους, έτσι ώστε να σχηματιστούν λιμνούλες.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΙΤΣΑΣ

Ο Αρχαίος οικισμός της Βίτσας βρίσκεται ανάμεσα στη Βίτσα και το Μονοδένδρι, στη θέση Γενίτσαρη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο Μολοσσικός οικισμός που βρίσκεται εκεί κατοικούνταν από τον 9ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί και δύο νεκροταφεία, το χαρακτηριστικό των οποίων είναι η επαλληλία των τάφων αλλά και η ποικιλία της κατασκευής τους ανάλογα με το έδαφος.

ΚΛΕΙΔΙ

Το Κλειδί βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της χαράδρας του Βοϊδομάτη σε υψόμετρο 500 μέτρων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η περιοχή κατοικούνταν από το 14000 π.Χ. μέχρι και το 12000 π.Χ. Το πλάτος της είναι 25 μέτρα και το βάθος υπολογίζεται στα 10 μέτρα.