Οι εκκλησίες του Ζαγορίου συνήθως έχουν μεγάλο μέγεθος και ψηλά καμπαναριά. Οι περισσότερες είναι λιτές, χωρίς τίποτα το περιττό. Στο εσωτερικό τους όμως συναντούμε πανέμορφες και περίτεχνες τοιχογραφίες.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

tsepelovo1Στην κεντρική πλατεία του Τσεπέλοβου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα ναό βασικού ρυθμού με τρούλους ο οποίος αποτελεί εξαίσιο δείγμα Ηπειρωτικού Εκκλησιαστικού αρχαίου Ναού. Ο επιβλητικός Άγιος Νικόλαος χτίστηκε το 1708 και αγιογραφήθηκε με μοναδικό τρόπο το 1786 από Καπεσοβίτες αγιογράφους σε ολόκληρο το εσωτερικό της. Η εκκλησία διαθέτει πανέμορφο επιχρυσωμένο τέμπλο και ένα πανήψηλο καμπαναριό σε εξάγωνο σχήμα που χτίστηκε το 1868. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο που προστατεύει τους ναυτικούς επειδή πολλοί κάτοικοι της περιοχής ταξίδευαν συχνά και αναζητούσαν την προστασία του.

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΣΙΟΣ

megalo papigkoΟ ναός του Αγίου Βλάσσιου βρίσκεται το Μεγάλο Πάπιγκο στο Δυτικό Ζαγόρι. Σαν πλησιασει κανεις το χωριό, το εξάγωνο μεγάλο καμπαναριό ξεχωριζει επιβλητικά σχεδόν μέσα στην μέση του δρόμου. Ο ναός του Αγίου Βλάσσιου είναι μια λιτή πέτρινη εκκλησία χωρίς κανένα στοιχείο εντυπωσιασμού, αλλά, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα, οταν το το φως του ηλιου πεφτει επάνω της, όλη η εκλησία θυμίζει πίνακα και καθηλώνει το βλέμμα του επισκέπτη.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στο Μονοδένδρι στο κεντρικό Ζαγόρι. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με ένα επιβλητικό καμπαναριό και έτος χτίσης της θεωρείται το 1804.

ΜΟΝΗ ΡΟΓΚΟΒΟΥ

Σε απόσταση 2 χιλιόμετρων έξω από το χωριό Τσεπέλοβο μπορείτε να επισκεφτείτε την πέτρινη Μονή Ρογκοβού που χτίστηκε το 1028. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

agia paraskeviΗ Μονή της Αγίας Παρασκευή βρίσκεται χτισμένη στο Μονοδέντρι στην άκρη του βράχου πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. Η θέση της αυτή προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική θέα στο φαράγγι. Η επιγραφή στην είσοδο του ναού μας πληροφορεί ότι το μοναστήρι χτίστηκε το 1413-14 από τον βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανό. Αν είστε τυχεροί θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποιον από τους μοναχούς να αγιογραφεί σιωπηλά μέσα στην αίθουσα με τα προς πώληση προϊόντα. Από το ναό ξεκινά ένα μονοπάτι χαραγμένο πάνω στα βράχια, κατά μήκος της χαράδρας, που οδηγεί στη σπηλιά που χρησιμοποιούνταν κατά την τουρκοκρατία από τους κατοίκους της περιοχής για ως καταφύγιο.

ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου υπήρξε το πνευματικό κέντρο της περιοχής. Αν και δεν είναι γνωστό το έτος χτίσης της, το τείχος που την προστατεύει χρονολογείται από το 1786. Το καθολικό της Μονής, με τις τρεις αψίδες είναι δημιούργημα του 1793. Αξιοπρόσεκτα είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο επισκοπικός θρόνος. Το κεντρικό μέρος του τέμπλου είναι επιχρυσωμένο, ενώ την προσοχή τραβούν οι εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα που φυλάσσονται στη Μονή. Μπορείτε να προσκυνήσετε την εικόνα του Χριστού του Παντοκράτωρ που χρονολογείται στο 1795 και της Κοίμησης της Θεοτόκου που είναι έργο του 1810.

ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΑΙΟΤΙΣΣΑΣ

spiliotissaΗ Μονή Σπηλαιώτισσας βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Βοϊδομάτη. Αφού ακολουθήσετε τις πινακίδες προς τη Μονή, θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα περπατήσετε μέσα σε ένα καταπληκτικό δάσος από αιωνόβια πλατάνια. Ύστερα από λίγο θα ακούσετε τα νερά του ποταμού και η Μονή θα σας αποκαλυφθεί σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο. Λέγεται ότι η Μονή Σπηλαιώτισσας χτίστηκε το 1579, ενώ το καθολικό της το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο μοναχός Παρθένιος ξεκίνησε την ιστόρηση του ναού την οποία ολοκλήρωσαν οι ζωγράφοι Ιωάννης, Γεώργιος και Δημήτριος. Η Σπηλαιώτισσα είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα που όμως συνδέονται με ξύλινες και πέτρινες σκάλες. Δυστυχώς το μοναστήρι είναι ερειπωμένο. Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε το ανηφορικό μονοπατάκι που ξεκινά δίπλα από την ξύλινη πόρτα της Μονής και να βρεθείτε στο πέτρινο καμπαναριό της. Η θέα από εδώ θα σας γοητεύσει. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τη φωτογραφική σας μηχανή!

ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ

Ο ναός της Αγίας Σκέπης βρίσκεται στο μέρος όπου παλαιότερα υπήρχε αντιαρματική τάφρος το 1940. Εξαιτίας του ότι στο μέρος κρατήθηκαν οι Ιταλοί για πολλές μέρες χτίστηκε η εκκλησία.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Ο ναός του Αγίου Μηνά είναι χτισμένος στο Μονοδένδρι και χρονολογείται από το 1620. Στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε τον εξαιρετικό τοιχογραφικό διάκοσμο. Όπως είναι γνωστό, οι τοιχογραφίες του Αγίου Μηνά έγιναν σε δύο διαφορετικές περιόδους. Την περίοδο 1619-20 τοιχογραφήθηκε το κύριο μέρος του ναού και ο νάρθηκας που χρονολογείται από το 1734.