Μία διαφορετική εκδρομή στην Πελοπόννησο…

Κατά το Βυζάντιο, κάθε χωριό είχε αυτόνομο χαρακτήρα. Είχε τη δική του κοινωνική, διοικητική καθώς και στρατιωτική αρχή. Κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για τον στρατό του κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, έπρεπε να καταβάλει χρήματα για την μίσθωση ενός μισθοφόρου να της εκπροσωπήσει.

Η νεαρή Θεοδώρα ήταν το μεγαλύτερο κορίτσι μιας φτωχής και πολύ θρήσκιας οικογένειας με πατέρα ηλικιωμένο και άρρωστο και ζούσε σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, την Βάστα λίγο έξω από την Μεγαλόπολη. Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή μισθοφόρου ήταν πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειά της και ο πατέρας της ανήμπορος να πάρει μέρος σε μάχη. Έτσι η Θεοδώρα σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει η ίδια στον στρατό του χωριού της.

Βρέθηκε πολύ σύντομα να πολεμά σε μάχες με περίσσιο θάρρος και όπως ήταν λογικό προάχθηκε σε βαθμό. Το σθένος της, αλλά και η σεμνότητά της την έκαναν αρεστή μέσα στο στράτευμα. Μια νεαρή κοπέλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην γοητεία του νεαρού στρατιώτη κι έτσι τον ερωτεύθηκε. Η Θεοδώρα δεν ήθελε να προδώσει το μυστικό της γιατί αυτό θα εξέθετε όλη την οικογένειά της. Όσο κι αν η Θεοδώρα προσπαθούσε να μεταπείσει την νεαρή κοπέλα λέγοντας της ότι είναι αφιερωμένη στον Θεό, τόσο η νεαρή κοπέλα ήθελε τον νεαρό που έβλεπε μπροστά της, τον όμορφο και θαρραλέο στρατιώτη που είχε γνωρίσει

Η συνεχής άρνηση της Θεοδώρας οδήγησε την νεαρή κοπέλα στην εκδίκηση (σε όσους θυμίζει κάτι, σας διαβεβαιώνω, είναι απλή σύμπτωση!!!): Κοιμήθηκε με κάποιον άλλο στρατιώτη με τον οποίο έμεινε έγκυος και πήγε στον Διοικητή του στρατού δηλώνοντας ότι η Θεοδώρα, δηλαδή ο στρατιώτης που είχε ερωτευθεί η κοπέλα, ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο και θα έπρεπε να την παντρευτεί.

Η άρνηση της Θεοδώρας, η οποία δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό της, στον συγκεκριμένο γάμο, δεν επέτρεπε παρά την καταδίκη της σε θάνατο λόγω ατίμωσης της νεαρής κοπέλας.

Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός στρατιώτης μέχρι την έσχατη στιγμή δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό του και να φέρει έτσι τον πατέρα του σε δύσκολη θέση. Οδηγήθηκε έξω από το χωριό και εκτελέστηκε. Καθώς ξεψυχούσε, είπε: «Κάνε κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και ο αίμα μου νερό να τα ποτίζει». και ξαφνικά, ένα ρυάκι σχηματίστηκε με ορμητικό νερό…

agia theodora1Μερικούς αιώνες αργότερα, γύρω στον 12 αιώνα, στο σημείο αυτό φτιάχτηκε ένα Εκκλησάκι εις μνήμη της Αγίας Θεοδώρας όπου μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν τα λείψανά της. Με την ολοκλήρωση του εκκλησιού αυτού, φύτρωσαν 17 δέντρα στην στέγη του όσα και τα χρόνια της Θεοδώρας όταν θανατώθηκε και έτσι ολοκληρώθηκε ο θρύλος της Αγίας Θεοδώρας.

Ακόμα και σήμερα το εκκλησάκι στέκει εκεί δίπλα στα νερά ενός χείμαρρου που διασταυρώνεται με τον ποταμό Χάραδρο και παρότι μικρό σε μέγεθος εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη των 17 πανύψηλων δέντρων στην σκεπή του χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του ναΐσκου.

Το εκκλησάκι αυτό αποτελεί σήμερα ένα από τα ποιο δημοφιλή αξιοθέατα της γύρω περιοχής. Η εκκλησία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έρχονται για να δουν αυτό το αξιοθαύμαστο θέαμα. Όπως είναι φυσικό, τέτοιου είδους αξιοθέατα στην χώρα μας πλαισιώνονται από πλήθος μικροπωλητών οι οποίοι σπεύδουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με την άφιξη των επισκεπτών. Τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, βότανα αλλά και γκλίτσες είναι κάποια από τα προϊόντα που θα βρείτε στους πάγκους στο παρκινγκ του αξιοθέατου.

Όπως βγαίνουμε από την Μεγαλόπολη με προορισμό την Καλαμάτα συναντάμε μία διασταύρωση με έξοδο στα δεξιά μας προς το χωριό Ισαρη. Μετά από μισή ώρα δρόμο φτάνουμε στο χωριό. Το χωριό Ισάρη είναι ένα παραδοσιακό πέτρινο χωριό με καλά συντηρημένα χτίσματα. Ο δρόμος διασχίζει την πλατεία του χωριού και συνεχίζει προς το χωριό Βάστα, κατηφορίζοντας σε μια διαδρομή γεμάτη πεύκα, πλατάνια και σχίνα. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός και σιγά σιγά ο επισκέπτης βρίσκεται να διασχίζει ένα φυσικό τοπίο τέτοιου κάλους και παρθένας φύσης που δεν φαίνεται εύκολα από τον κάμπο της Μεγαλόπολης. Μετά από 20 λεπτά διαδρομής και ακολουθώντας τις πινακίδες προς Αγ. Θεοδώρα, φτάνουμε σε αυτό το μοναδικό θέαμα του εκκλησιού της Αγίας Θεοδώρας.

Το εκκλησάκι συνδέεται με μονοπάτι 300 μέτρων με την περιοχή Νερόμυλος. Εκεί λειτουργούσε παλαιότερα νερόμυλος. Τώρα στην θέση του λειτουργεί ένα παραδοσιακό ταβερνάκι. Οι ιδιοκτήτες, ανακατασκεύασαν τον νερόμυλο ώστε να μπορούν αν τον επισκέπτονται οι σημερινοί επισκέπτες. Αξίζει να το επισκεφτείτε. Η Αγία Θεοδώρα αποτελεί μία πολύ καλή εκδρομή αυθημερόν από την Αθήνα. Αξίζει να επισκεφτείτε το σημείο ακόμα και ως παράκαμψη στον δρόμο για Καλαμάτα. Αποτελεί όμως και έναν πολύ συχνό και σύντομο προορισμό από πλέον δημοφιλή χωριά όπως η Καρύταινα, η Δημητσάνα και η Ανδρίτσαινα των οποίων τα οδοιπορικά θα προσθέσουμε σύντομα στο site μας.

agia theodora2Όσο για το περίεργο αυτό φαινόμενο της εκκλησιάς της Αγ. Θεωδόρας, πολλά λέγονται για την εξήγηση των δέντρων πάνω στην οροφή και σίγουρα παρά τα όσα ακούσετε υπάρχει μία φυσική, λογική ή επιστημονική εξήγηση. Δεν χρειάζεται να το σκαλίσουμε πολύ όμως. Το θέαμα είναι τόσο μοναδικό που την περιέργειά μας την καλύπτει περισσότερο η ιστορία της Θεοδώρας όπως αναφέρεται μέσα από την λαϊκή παράδοση παρά κάθε άλλη προσπάθεια του κάθε μη ρομαντικού επιστήμονα….