Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι γονείς του τον έστειλαν να φοιτήσει σε καθολικό σχολείο στη Νάξο, απομακρύνοντας τον από την επαναστατημένη Κρήτη. Το 1906 γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Τα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και την Ασία διψώντας να γνωρίσει τον κόσμο. Ήρθε σε επαφή με ξένους πολιτισμούς, μελέτησε έργα μεγάλων συγγραφέων και έμαθε εφτά γλώσσες. Το 1919 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών και το 1945 ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1957 και σε ηλικία 57 ετών πέθανε στο Φράιμπουρ της Γερμανίας. Η σωρός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ενταφιάστηκε στα Βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου σύμφωνα με την επιθυμία του.

Ο Καζαντζάκης υπήρξε πολυγραφότατος. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αποτελείται από 12 τραγωδίες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά βιβλία, το επικό ποίημα «Οδύσσεια», μεταφράσεις μεγάλων συγγραφέων (Νίτσε, Σαίξπηρ, Γκαίτε) και άρθρα σε περιοδικά της εποχής. Η «Οδύσσεια» είναι το μεγαλύτερο ελληνικό επικό ποίημα. Αποτελείται από 24 ραψωδίες και 33.333 στίχους και ολοκληρώθηκε μέσα σε 14 χρόνια. Ο Καζαντζάκης κυνηγήθηκε από την Ορθόδοξη αλλά και από την καθολική Εκκλησία και θεωρήθηκε άθεος. Η παπική εκκλησία μάλιστα συμπεριέλαβε τον «Τελευταίο Πειρασμό» στον «κατάλογο απαγορευμένων βιβλίων».

Στον τάφο του είναι χαραγμένη η φράση «Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος.». Ορισμένα από τα σημαντικά έργα του ποιητή και πεζογράφου είναι:

-Οδύσσεια

-Τι είδα στη Ρωσία

-Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

-Ο καπετάν Μιχάλης

-Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

-Ο τελευταίος πειρασμός

-Αναφορά στο Γκρέκο

-Προμηθέας

-Σόδομα και Γόμορα

-Βούδας