Ένα ζεστό πρωινό του Απρίλη ξεκινήσαμε από την Ανδρούσα, ένα χωριό λίγο έξω από την Μεσσήνη να πάμε προς την Γιάλοβα, 5 χλμ βόρεια της Πύλου. Η μέρα ήταν αρκετά ζεστή και επειδή είχαμε ξανακάνει την διαδρομή αυτή, είχαμε σκοπό να παρακάμψουμε για λίγο το δρόμο μας και να επισκεφτούμε το Πολυλίμνιο Χαραυγής για το οποίο είχαμε ακούσει πολύ ενθουσιώδης περιγραφές.

polylimnio2Πράγματι σχεδόν 20 χιλιόμετρα μετά την Μεσσήνη (και σχεδόν άλλα 20 πριν την Πύλο) συναντήσαμε το χωριό Καζάρμα. Εκεί, οι παλαιότερες αυτοσχέδιες ταμπέλες που είχαμε δει παλαιότερα, είχαν αντικατασταθεί με καινούριες, οι οποίες μας ενημέρωναν ότι πηγαίνοντας αριστερά προς Χαραυγή, θα συναντούσαμε το Πολυλίμνιο.

Η διαδρομή είναι πολύ σύντομη και περνώντας μέσα από την Χαραυγή και συνεχίζοντας ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια, εντός ολίγων λεπτών φτάνουμε στο Πολυλίμνιο. Ένα περιποιημένο χωμάτινο πλάτωμα για να αφήσουμε το αυτοκίνητο, ένα ξύλινο κιόσκι, μία βρύση και ένας αναρτημένος χάρτης, δείχνει ότι οι τοπικοί φορείς φρόντισαν να περιποιηθούν το μέρος για την ερχόμενη τουριστική σεζόν.fresh cold water
Δίπλα από το κιόσκι ξεκινά ένας κατηφορικός πλακόστρωτος διάδρομος ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση ο οποίος καταλήγει στο μονοπάτι σε 2-3 λεπτά. Πλησιάζοντας το μονοπάτι, ο ήχος τρεχούμενου νερού καθώς και το κελάηδισμα των πουλιών μας προετοίμαζαν για το τοπίο που θα ακολουθούσε.
Ένα μονοπάτι συνολικού μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων ανεβαίνει παράλληλα με το νερό. Το ένα γεφυράκι διαδέχεται το άλλο και η βλάστηση γίνεται όλο και ποιο πυκνή. Το νερό που κυλά ανάμεσα στους σχηματισμούς των βράχων, γεμίζει στην πορεία του διαδοχικά 15 βάθρα – λιμνούλες, κάποιες μεγάλες κάποιες λίγο μικρότερες.
Όλες αυτές οι λιμνούλες έχουν και από ένα όνομα: του Ιταλού, του Πανάγου, η Κάδη, η Καδούλα κλπ…
Η λίμνη Κάδη είναι και η μεγαλύτερη με επιφάνεια 200 – 300 τ.μ και αρκετό βάθος. Ένας καταρράκτης 25 μέτρων ανανεώνει και δροσίζει συνεχώς το νερό της.
Οι πολύ τολμηροί, βουτάνε στα παγωμένα νερά της και οι ήχοι των βουτιών τους σκαρφαλώνουν στους βράχους που ορθώνονται τριγύρω. Η λίμνη αποτελεί και ένα μοναδικό βιολογικό σύστημα. Εμείς συναντήσαμε καβούρια, έναν μεγάλο αριθμό πεταλούδων, λουλουδιών και όπως θα το περίμενε κανείς…. κουνουπιών!!!.

tou ItalouΑν και οι πινακίδες δήλωναν ότι το μονοπάτι κάπου εκεί τελείωνε, εμείς συνεχίσαμε και πραγματικά είδαμε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να εξαντλήσετε το μονοπάτι…
Στην επιστροφή μας για το αυτοκίνητο, κάναμε μία στάση σε ένα από τα πολλά ξύλινα παγκάκια και τραπεζάκια που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του ρέματος. Βγάζοντας τα σύνεργά μας φτιάξαμε από μία απίστευτη φραπεδιά και την ευχαριστηθήκαμε σε ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό.

Συνεχίσαμε την πορεία μας προς την Πύλο και και γνωρίζαμε και οι δυο μα ς οτι απο εδω… θα ξαναπεράσουμε!
kadoulaΓι α όσους από εσάς καταφέραμε να ξελογιάσουμε και να σας κάνουμε να επισκεφτείτε το μέρος, θα πρέπει να ξέρετε οτι η συγκεκριμένη εκδρομή θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με την επίσκεψη στην Πύλο, τον υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα καθώς και στην υπέροχη και δημοφιλή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Καλά να περάσετε.