ΦΟΝΙΣΣΑ

Λίγο έξω από το Χωριό Μυλοπόταμος υπάρχει ένας τόπος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλά παραμύθια και θρύλους που μιλούν για νεράιδες, ξωτικά και άλλα θαυμαστά της φύσης πράγματα.

Οι καταρράκτες αυτοί έχουν παράδοξα ονόματα. Νεράιδα για ορισμένους για κάποιους άλλους φόνισσα. Ακολουθώντας λοιπόν την πορεία που μας δείχνουν οι πινακίδες, ο δρόμος σιγά σιγά γίνεται χωματόδρομος. Στο τέλος του χωματόδρομου υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια και μια γέφυρα που καταλήγει στη λίμνη με τον καταρράκτη. Η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και πραγματικά εντυπωσιάζει με τη φυσική της ομορφιά. Πολλοί είναι αυτοί που δοκιμάζουν μία βουτιά αψηφώντας τα παγωμένα νερά και όλα εκείνα που μπορεί να …πατήσουν στον πυθμένα της λίμνης αφού το ίζημα δεν διευκολύνει στο να δει κανείς τον βυθό. Στην μέση της λίμνης, ένας βράχος που έπεσε από το βουνό διακόπτει τους δακτυλίους που σχηματίζονται από τον καταρράκτη στην επιφάνεια του νερού.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ

kythera24Στο ίδιο ρέμα αλλά λίγο ψηλότερα το τοπίο είναι αρκετά διαφορετικό και η διαμόρφωση τέτοια που επιτρέπει αρκετή πορεία παράλληλα με το ρέμα.

Ο κεντρικός δρόμος του χωριού περνάει από την κεντρική πλατεία με τους μεγάλους πλάτανους. Μερικά μέτρα μετά την πλατεία θα συναντήσετε την χειρόγραφη ξύλινη ταμπέλα που θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες- νερόμυλους.

Αν ακολουθήσετε το δρόμο για τους νερόμυλους, τότε σας προτείνουμε να μην πάτε από το πρώτο μονοπάτι που λέει μία χειρόγραφη ταμπελίτσα αλλά από το αμέσως επόμενο που ξεκινάει δίπλα από το νεκροταφείο.

Στους νερόμυλους φτάνει κανείς μετά από πεζοπορία 20 περίπου λεπτών σε ένα βατό μονοπάτι. Το τέλος του μονοπατιού περνά μέσα από μια πέτρινη καμάρα και καταλήγει σε ένα μέρος μαγευτικό. Ο κορμός ενός αιωνόβιου δέντρου δημιουργεί μια φυσική γέφυρα μέσω της οποίας προσεγγίζεται η λίμνη.

kythera80Ο καταρράκτης πέφτει με ορμή μέσα στη λίμνη με τα γαλαζοπράσινα δροσερά νερά την οποία αγκαλιάζουν μεγάλα πλατάνια. Οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν μια βουτιά στα παγωμένα νερά και η μοναδική αίσθηση θα τους αποζημιώσει. Από εδώ το μονοπάτι συνεχίζει και οδηγεί σε άλλους λίγο μικρότερους καταρράκτες με τις λίμνες τους. Η διαδρομή γίνεται ανάμεσα στους 22 παλιούς πέτρινους νερόμυλους και τα παλιά πανέμορφα γεφύρια.

Κάθε μύλος είχε τρεις κυρίως χώρους, το χώρο που γινόταν το άλεσμα, το δωμάτιο που κοιμόντουσαν οι οικογένειες και το χώρο που έβαζαν τα γαϊδούρια. Η τοποθεσία των νερόμυλων μοιάζει με σκηνικό παραμυθιού στο οποίο ζουν νεράιδες και μεταφέρει τον επισκέπτη σε μυθικές εποχές.

ΑΜΙΡ ΑΛΙ

kythera81Ανεβαίνοντας προς το βόρειο τμήμα του νησιού με σκοπό να πάμε στην παραλία των Φούρνων και περνώντας από το χωριό του Καραβά, συναντάμε αριστερά μας ταμπέλες που μας οδηγούν στις γνωστές πηγές του Αμίρ Αλί. Αν και λέγονται πολλά για το πως πήραν το όνομά τους αυτό οι πηγές, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Εμείς, πιστεύουμε αυτό που μας ακούγεται καλύτερα και που ταιριάζει περισσότερο στο νησί των μύθων και της φαντασίας. Έτσι λοιπόν, ο Αμίρ Αλί ήταν γιος ενός τούρκου τοποτηρητή και υποχρέωνε τα νιόπαντρα ζευγάρια να κοιμάται εκείνος με την νύφη την πρώτη μέρα του γάμου. Κάποια στιγμή ήρθε και η σειρά του Γιώργη να παντρευτεί και αυτό το πράγμα δεν το δέχτηκε. Σκέφτηκε να ντυθεί εκείνος γυναίκα και να πλησιάσει έτσι τον Αμιρ Αλί για να δώσει μια και καλή τέρμα σε αυτή την βάρβαρη απαίτηση. Κάποιος όμως το σφύριξε στον Αμίρ Αλί και αυτός τρομαγμένος πήρε το άλογο του και έτρεξε να γλιτώσει. Μπαίνοντας στην ρεματιά με το πολύ νερό και την πλούσια βλάστηση ο Γιώργης τον πρόλαβε και του έκοψε το κεφάλι στο σημείο που σήμερα είναι οι πηγές. Έτσι σήμερα, οι πηγές αυτές λέγονται Αμίρ Αλί, υποδηλώνοντας το θάρρος ενός τσιριγώτη!

Το μέρος αξίζει για μία επίσκεψη. Πρόκειται για ένα ρέμα το οποίο συνοδεύεται σε όλο το μήκος του με ένα εύκολο και σε μερικά σημεία πλακόστρωτο μονοπάτι.

kythera103Καταπράσινη διαδρομή, κατάφυτη, που περνά μέσα από έναν παλιό οικισμό, τα Μαυρογιωργάνικα (λέτε να είναι το όνομα από το Γιώργη?), όπου κάποιοι αναπαλαίωσαν πρόσφατα κάποια σπίτια, πραγματικά στολίδια

Στην αρχή της διαδρομής, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο μοναδικό μαγαζάκι που έχει εκεί αν και εμείς σας προτείνουμε να τον πάρετε σε πλαστικό ποτηράκι και να τον πιείτε δίπλα στην πηγή.

Χύτρα

kythera51Στο νοτιότερο σημείο του νησιού, απέναντι από το Καψάλι και σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων, βρίσκεται το νησί Αυγό που είναι γνωστό στους περισσότερους ως Χύτρα. Πρόκειται για μία βραχονησίδα ουσιαστικά με πολύ υψηλές και απότομες πλευρές που την κάνουν αρκετά δύσβατη στον περίεργο επισκέπτη. Το ένα όνομά της, το οφείλει στο ωοειδές σχήμα της ενώ από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου συγκεντρώνονται στην κορφή του κάποια συννεφάκια έχει πάρει το όνομα Χύτρα. Η Χύτρα, ανήκει στην εγχώριο περιουσία και παλαιότερα μισθωνόταν από ιδιώτες για την εκμετάλλευση της. Εκεί, οδηγούσαν τα ζώα όπου και τα άφηναν κατά τους ζεστούς μήνες για βοσκή. Επιπλέον, πάνω στον βράχο αυτό, ευδοκιμεί ο αμάραντος των Κυθήρων η κοινή σεμπρεβίβα. Στις μέρες μας, η Χύτρα αποτελεί μία από τις συνηθισμένες θαλάσσιες διαδρομές των σκαφάτων του νησιού. Στην δυτική πλευρά αυτού του πέτρινου όγκου, υπάρχει μία σπηλιά στην οποία χωράει να μπει ένα μικρό βαρκάκι και να αγκυροβολήσει. Οι τολμηροί που θα βουτήξουν, θα μπορέσουν με μία μάσκα και πέδιλα να κολυμπήσουν μέχρι τον διπλανό θάλαμο όπου κατά την Δύση του ηλίου οι αντανακλάσεις του νερού είναι μαγευτικές. Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να φτάσει στην Χύτρα με το μικρό ταχύπλοο Αλέξανδρος όπου θα επιβιβαστεί από το λιμανάκι στο Καψάλι. Ο Στέλιος, ο καπετάνιος του «Αλέξανδρου» θα χαρεί να σας ξεναγήσει στα μυστικά της Χύτρας.