ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

kythera-myrtidia

Το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας χτίστηκε το 1857 από τον ηγούμενο Αγαθάγγελο Καλλίγερο στη δυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα των Κυθήρων. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι περνά μέσα από την τρύπια πέτρα,ένα πέρασμα μέσα από βράχο που ανοίχτηκε επί Αγγλοκρατίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας βοσκός βρήκε ύστερα από ένα όνειρο την εικόνα ανάμεσα σε μυρτιές περίπου το 1400. Την πήρε σπίτι του αλλά η εικόνα εξαφανίστηκε και βρέθηκε και πάλι στο ίδιο σημείο με τις μυρτιές. Τότε εκείνος κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Παναγίας να χτιστεί ο ναός της στην τοποθεσία εκείνη, στην οποία οφείλεται και το όνομα της μονής. Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι το μαύρο χρώμα των προσώπων της Παναγίας και του Θείου Βρέφους και από από ανεπιβεβαίωτες πηγές θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

DSC02452Το κωδωνοστάσιο που ολοκληρώθηκε το 1888 από το Νικόλαο Φατσές συγκεντρώνει πολλά βλέμματα ενώ οι πλούσιοι, καταπράσινοι κήποι προσφέρουν δροσιά στους επισκέπτες. Το μοναστήρι διαθέτει πολλά κελιά που φιλοξενούν πιστούς ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέσα στο ναό μπορεί κανείς να δει τα τάματα των πιστών στην Παναγία και να θαυμάσει εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα που φυλάσσονται εκεί. Μια σειρά από μαρμάρινα σκαλιά μας οδηγεί σε μια μικρότερη εκκλησία, στο κάτω μέρος της Μονής. Έχει βαριά σιδερένια πόρτα η οποία ανοίγει με ένα τεράστιο κλειδί και μας μεταφέρει σε εποχές πειρατικών επιδρομών που η εικόνα φυλασσόταν εδώ. Σε αυτό το χώρο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τάματα πιστών, που μεταφράζονται σε λαμπάδες τεραστίων διαστάσεων, κέρινα ομοιώματα αλλά και φυλαχτά από χρυσό και ασήμι. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας πραγματοποιείται η «γύρα» της Παναγίας, που ουσιαστικά πρόκειται για τη μεταφορά της εικόνας έως τη Χώρα. Τη Δευτέρα του Πάσχα ιερωμένοι μαζί με πιστούς ξεκινούν τον γύρο του νησιού, με στάση σε κάθε χωριό, μέσα σε ένα διάστημα μερικών ημερών με τα πόδια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να προσκυνήσουν την άγια εικόνα.

Οι Κυθήριοι, ιδιαίτερα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου πηγαίνουν στην εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας με τα πόδια, εκπληρώνοντας έτσι κάποιο τάμα τους προς την Παναγία . Στη διαδρομή αυτή συχνή στάση για ξεκούραση αποτελεί η πεζούλα στο χωριό Καλοκαιρινές, κάτω από την πινακίδα που υποδεικνύει ότι τα Μυρτίδια απέχουν 4 χιλιόμετρα.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Βλέποντας από ψηλά την εκκλησία με φόντο την θάλασσα, βλέπει κανείς δύο μακρόστενους σχηματισμούς από βράχια και ξέρες. Ο μύθος θέλει αυτά να είναι πλοία πειρατών οι οποίοι θέλησαν να κλέψουν την εικόνα της παναγίας και όταν πλησίασαν την στεριά , εκείνη τους πέτρωσε. Σήμερα, τα μαρμαρωμένα αυτά πλοία θυμίζουν την πίστη των ανθρώπων στην δύναμη της εικόνας.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

kythera77Μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας, πάνω από το γραφικό Καψάλι, βρίσκεται η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα που χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Αρχικά ήταν καθολικός ναός, αλλά το 1806 έγινε ορθόδοξος και πήρε το όνομα της Παναγίας του νησιού . Εδώ φυλασσόταν έως και το 1842 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από τις πειρατικές επιδρομές.

Αν αποφασίσετε να ξαποστάσετε λιγάκι σε ενα από τα διάσπρτα παγκάκια, θα ακούσετε πολλά νεαρά ζευγάρια-επισκέπτες να κάνουν σχέδια για τον τέλειο γάμο τους. Οι πολεμίστρες του κάστρου, πίσω από το ιερό του ναού, με την μοναδική θέα προς το Καψάλι και τον πίσω γυαλό, τα διάσπαρτα κανόνια στον προάυλιο χώρο, το απέραντο γαλάζιο της θάλασας που καλύπτει τον ορίζοντα καθώς και το ολόλευκο της εκκλησιάς δημιουργεί απίστευτα συναισθήματα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΡΦΑΝΗ

Κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος, μέσα σε μια σπηλιά, είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Ορφανής. Εντυπωσιακό είναι το ξύλινο τέμπλο καθώς και η ασημένια εικόνα της Παναγίας.

ΑΓΙΑ ΕΛΕΣΣΑ

kythera4Στο ΝΔ σημείο των Κυθήρων, στην κορυφή ενός βουνού με ύψος 433 μέτρα, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ελέσσας. Ο ναός χτίστηκε το 1871 στη θέση ενός μικρότερου.

Από το πίσω μέρος του προαυλίου η θέα στο πέλαγος είναι πραγματικά μοναδική και το μάτι δε σταματά πουθενά. Η μνήμη της Αγίας Ελέσσας προς τιμήν της οποίας χτίστηκε η Μονή γιορτάζει την 1η Αυγούστου. Η Αγία ζούσε στην Πελοπόννησο με τον πατέρα της, που ήταν ειδωλολάτρης αξιωματούχος. Προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταπίεσή του και το νέο με τον οποίο ήθελε να την παντρέψει, αποβιβάστηκε στο Μελιδόνι το 375 π.Χ. για να μονάσει στο νησί. Ο πατέρας της όμως την καταδίωξε και όταν η Αγία Ελέσσα έφτασε κοντά στην κορυφή που σήμερα βρίσκεται η μονή, ζήτησε από το Θεό να ανοίξει η γη για να κρυφτεί. Μέσα από τη σχισμή του βουνού που μπορούμε να δούμε στην άκρη του προαυλίου, σύμφωνα με την παράδοση η Αγία ανέβηκε στην κορυφή. Δυστυχώς, ο πατέρας της κατάφερε να την πιάσει και μετά από πολλά βασανιστήρια την αποκεφάλισε. Στο προαύλιο της Μονής βρίσκεται ο τάφος της Αγίας. Το μοναστήρι είναι λιτό και διαθέτει κελιά για τους πιστούς. Διασχίζοντας το προαύλιο της εκκλησίας και πηγαίνοντας προς το πίσω μέρος η Θέα που θα δει κανείς είναι συγκλονιστική.

Η θάλασσα, η Χύτρα με την θολούρα της υγρασίας της, το Μελιδόνι στα πόδια μας και διάφοροι άγνωστοι χωματόδρομοι που διασχίζουν την θεόξερη σε αυτό το σημείο γη θυμίζουν περισσότερο στρατηγικό σημείο και όχι εκκλησία…

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης είναι χτισμένο από το 1840 στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην κορυφή του βουνού και προσφέρει μαγευτική θέα στο λιμάνι του Διακόφτι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε καταφύγει εδώ κυνηγημένος από τους Τούρκους και έκανε τάμα να αναστηλώσει τη Μονή μόλις η Ελλάδα ελευθερωθεί, όπως και έγινε. Η εικόνα στη μια πλευρά απεικονίζει την Παναγία με την επιγραφή «Η Μόνη Πάντων Ελπίς» και στην άλλη τον Άγιο Γεώργιο. Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Το μοναστήρι του Οσίου Θεοδώρου χτίστηκε από Μονεμβασιώτες τεχνίτες στη θέση ενός μικρότερου στον οποίο είχε μονάσει το 10ο αιώνα ο Όσιος Θεόδωρος. Ο Όσιος καταγόταν από την Κορώνη και ήρθε στο νησί όταν εκείνο ήταν έρημο. Γι αυτό το λόγο θεωρειται από τους Κυθήριους ζωοφόρος. Ο Όσιος Θεόδωρος κοιμήθηκε στις 12 Μαϊου 961 μ.Χ. και το σκήνωμά του βρέθηκε ανέπαφο ύστερα από τρία περίπου χρόνια.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΓΚΡΕΜΝΟ

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Εγκρεμνό είναι χτισμένο σε μια σπηλιά του βουνού που βρίσκεται πίσω από τον οικισμό στο Καψάλι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης ξεκίνησε από εδώ να γράφει την Αποκάλυψη και αργότερα συνέχισε στην Πάτμο. Από την κορυφή της σπηλιάς στάζει νερό από σταλακτίτες, που θεωρείται αγίασμα από τους πιστούς. Ο Ναός χτίστηκε στη θέση ενός παλαιότερου και απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1952.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΚΡΑΣΑΣ

kythera-krasasΤο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Κρασά είναι χτισμένο στην άκρη ενός βράχου, δίπλα στη θάλασσα στο δυτικό τμήμα του νησιού. Το προσωνύμιό του οφείλεται στην παράδοση που θέλει το ναό να έχει χτιστεί με τη χρήση κρασιού αντί για νερό.

Οι πρόσφατες εργασίες στο προάυλιο χώρο καθώς και το φρέσκο ασβέστωμα του ναού δημιουργούν καταπληκτικές συνθήκες για να χαζέψει κανείς την απέραντη καταγάλανη θέα.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στην κορυφή ενός βουνού ανάμεσα στο Διακόφτι και τον Αβλέμονα, βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η θέα από το ναό είναι πραγματική μαγευτική ιδιαίτερα κατά την Ανατολή του ηλίου. Στον Άγιο Γεώργιο βρέθηκε ύστερα από αρχαιολογική σκαπάνη το πρώτο μινωικό ιερό κορυφής εκτός Κρήτης. Στο εσωτερικό του ναού μπορεί κανείς να θαυμάσει το πάτωμα μωσαϊκών που αναπαριστά κυνηγετική σκηνή.