Της Γριάς το πήδημα:

Πρόκειται για την πιο γνωστή και πολυφωτογραφημένη παραλία της Άνδρου. Σήμα κατατεθέν της είναι ο μακρόστενος πέτρινος βράχος που που ξεπηδά από τα νερά της. Η όμορφη παραλία με το περίεργο όνομα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Όρμου Κορθίου. Το μέγεθός της δεν είναι μεγάλο αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Είναι στρωμένη με άμμο και λεπτό βότσαλο, ενώ τα νερά της είναι πεντακάθαρα και σε προκαλούν να τα απολαύσεις. Τα βράχια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της παραλίας προσφέρουν τη σκιά τους και προστασία από τον καυτό ήλιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Για να πάτε στης Γριάς το πήδημα θα ακολουθήσετε με το όχημά σας το δρόμο που στο τελευταίο του χιλιόμετρο γίνεται χωμάτινος και σε κάποιο σημείο θα πρέπει να το αποχωριστείτε. Από εκεί θα ακολουθήσετε το κατηφορικό μονοπάτι 300 περίπου μέτρων και ύστερα από 5 λεπτά πεζοπορίας φτάσατε! Το μονοπάτι δε θα σας δυσκολέψει καθόλου εκτός και αν έχετε και εσείς ή η κάποια γυναίκα από την παρέα σας τη φαεινή ιδέα να φορέσετε τακούνια, όπως μια κοπέλα η οποία έτυχε να κατεβαίνει ακριβώς μπροστά μας!! Το όνομα της παραλίας προκαλεί εντύπωση αλλά υπάρχει μια ιστορία που το δικαιολογεί. Όταν οι Τούρκοι είχαν φτάσει στο νησί θέλησαν να κατακτήσουν και το Επάνω Κάστρο. Δυστυχώς για τους Ανδριώτες, βρέθηκαν πρόθυμες να βοηθήσουν τους Τούρκους μια ηλικιωμένη κυρία μαζί με την κόρη της που ήταν έγκυος. Υποκρίθηκαν ότι χρειάζονταν βοήθεια και έτσι οι κάτοικοι που είχαν κλειστεί μέσα στο κάστρο άνοιξαν την πύλη για να τους την προσφέρουν. Τότε οι Τούρκοι βρήκαν ευκαιρία να εισβάλουν και να καταλάβουν το κάστρο. Η γριά όταν αργότερα συλλογίστηκε την προδοσία της στον τόπο της ένιωσε τύψεις και πήδηξε από το λόφο για να αυτοκτονήσει. Λέγεται ότι ο πέτρινος όγκος στην παραλία είναι το σώμα της που πέτρωσε και ότι αν κοιτάξει κανείς από μια συγκεκριμένη πλευρά βλέπει το προφίλ της ηλικιωμένης γυναίκας.

Κόρθι:

Η παραλία του Κορθίου βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό της Άνδρου στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι μεγάλη σε εκταση και στρωμένη με βότσαλο με καταγάλανα νερά. Τα συχνά μελτέμια κάνουν την παραλία ιδανική για surf αλλά δυσκολεύουν όσους θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι τους σε ήσυχα νερά.

Μπατσί:

Η όμορφη παραλία του οικισμού Μπατσί θα σας γοητεύσει. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και προσφέρεται για βουτιές και παιχνίδια. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γεγονός που την κάνει να είναι πάντα γεμάτη κόσμο. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία στρωμένη με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Η θέση της την προστατεύει από ανέμους και τα ρηχά νερά της παραμένουν γαλήνια. Είναι πλήρως οργανωμένη και αποτελεί ιδανική λύση για οικογένειες. Δίπλα από την παραλία μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες αλλά και μαγαζιά για καφέ.

Άχλας:

Η παραλία της Άχλας είναι ίσως και η ομορφότερη της Άνδρου αλλά το να φτάσετε σε αυτήν ίσως αποδειχτεί δυσκολότερο από όσο φανταζόσασταν. Το απομακρυσμένο ανατολικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, η δυσκολία του να την εντοπίσετε καθώς η σηματοδότηση στο δρόμο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αλλά και ο κακός δρόμος είναι τα βασικά προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε. Αν παρόλα αυτά τα καταφέρετε, θα συναντήσετε μια παραλία με ψιλό λευκό βότσαλο και άμμο, δέντρα και μαγευτικά καταγάλανα νερά. Η θέση της Άχλας εξασφαλίζει τον απάνεμο χαρακτήρα της. Θα εντυπωσιαστείτε από το τοπίο με τα πλατάνια γύρω από την παραλία αλλά και από το ποταμάκι που καταλήγει δίπλα της. Σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε το δρόμο για το χωριό Βουρκωτή και κατόπιν ένα χωματόδρομο που ξεκινά στο δεξί του τμήμα.

Φελλός:

Η παραλία του Φελλού βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και απέχει 5 χιλιόμετρα από το Γαύριο. Είναι μια μεγάλη χρυσή αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά που προσφέρεται για παιχνίδια κάτω από τον ήλιο. Η θέση της παραλίας την προστατεύει από τον αέρα και αφήνει τα νερά της γαλήνια. Σε περίπτωση που το κολύμπι σας άνοιξε την ορεξη, αφεθείτε στα χέρια του φιλικού κυρίου Ανδρέα που έχει την ομώνυμη ταβέρνα.

Ατένι:

Η όμορφη παραλία στο Ατένι βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Άνδρου κοντά στο Μπατσί. Το τελευταίο τμήμα του δρόμου που οδηγεί στην παραλία είναι χωμάτινος αλλά όχι δύσβατος. Στο Ατένι οι παραλίες που σχηματίζονται είναι δύο. Εκείνη που βρίσκεται στα αριστερά είναι και η πιο δημοφιλής αφού είναι καλά προστατευμένη από τους αέρηδες και τα μελτέμια. Και στις δύο πάντως τα νερά είναι πεντακάθαρα και σας προκαλούν να βουτήξετε.

Βόρης:

Η παραλία της Βόρης βρίσκεται κοντά στο χωριό Άρνη και το σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψει. Τα νερά έχουν καταγάλανο χρώμα και είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Στην παραλία υπάρχουν και κάποια δέντρα για να σας προστατέχουν από τον καυτό ήλιο. Στη Βόρη θα εντυπωσιαστείτε από το ποταμακι που καταλήγει εδώ αλλά και από το μισοβυθισμένο καράβι που είναι κολλημένο στα βράχια.

Πισωλιμνιώνας:

Η παραλία του Πισωλιμνιώνα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Άνδρου, ανάμεσα στον Άνω και Κάτω Φελλό. Είναι μια μεγάλη αμμουδιά με λίγα δέντρα στο πίσω μερος της. Η έκτασή της σας εξασφαλίζει την ηρεμία σας αλλά και την απομώνωση αν αυτό είναι που αναζητάτε. Τα νερά είναι πεντακάθαρα αλλά πραγματικά κρύα! Ταμπέλες στο δρόμο δε συναντήσαμε που να μας καθοδηγούν προς τον Πισωλιμνιώνα και στην παραλία βρεθήκαμε ακολουθώντας τυχαία κάποια διαδρομή περισσότερο από περιέργια. Σίγουρα δεν το μετανιώσαμε…

Ζόρκος:

Η παραλία του Ζόρκου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα δροσερά νερά. Είναι ιδανική για παιχνίδια με το νερό και χαλάρωση κάτω από τον ήλιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κερκυραϊκή διάλεκτο Ζόρκος σημαίνει γυμνός.

Χρυσή Άμμος:

Πρόκειται για την πιο κοσμική παραλία της Άνδρου και βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο. Είναι μια οργανωμένη παραλία στην οποία λειτουργεί και μια καντίνα με δυνατή μουσική. Όπως φανερώνει και το όνομά της είναι στρωμένη με ψιλή άμμο. Η Χρυσή Άμμος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες αλλά δεν προσφέρεται για μεγαλύτερους αλλά και για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν με ησυχία το μπάνιο τους.

Άγιος Πέτρος:

Η παραλία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό νότια του Γαυρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού και διαθέτει δροσερά νερά.

Παραπόρτι:

Το Παραπόρτι είναι μία από τις παραλίες της Χώρας. Θα εντυπωσιαστείτε από την τοποθεσία καθώς εδώ εκβάλει το ένα από τα τέσσερα ποτάμια του νησιού. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και σας προκαλούν να τα δοκιμάσετε. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας νερό μιας και το Παραπόρτι είναι απομονωμένο.