Την Σίκινο την επισκεφτήκαμε τέλη Ιουλίου σαν μια ημερήσια εκδρομή από την Φολέγανδρο. Στο μυαλό μας είχαμε ένα ακόμα νησί των Κυκλάδων και πραγματικά δεν είχαμε ακούσει ποτέ κάτι που να την περιγράφει…

Η Σίκινος είναι ένα μικρό και «διαφορετικό» νησί που αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι για τους πολλούς αλλά για τους λίγους. Λόγω της λίγου τουρισμού που την επισκέπτεται το καλοκαίρι καθώς και εξαιτίας της έλλειψης βασικών υποδομών θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για ένα ξεχασμένο και πρωτόγονο νησί. Και για να είμαστε ειλικρινής, η πραγματικότητα δεν διαφέρει και πολύ από αυτό… Εκείνο όμως που κάνει την Σίκινο εντελώς διαφορετική είναι η ζεστασιά και η φιλοξενία του κόσμου. Στην Σίκινο σέβονται τον επισκέπτη. Τον φιλοξενούν, και τελικά, ίσως αυτό να είναι ποιο σημαντικό και ποιο σπουδαίο από πολλά άλλα πράγματα…. Αν ρωτήσετε εμάς, θα σας πούμε ότι αυτό το νησί τα έχει όλα. Όλα αλλά με μέτρο, για να σου θυμίζει πάντα ότι οι διακοπές δεν περιορίζονται ούτε και προγραμματίζονται ειδικά αν είσαι ένας greeklover….

Η Σίκινος βρίσκεται στις Νότιες Κυκλάδες ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, ανήκει στην επαρχία της Μήλου και είναι ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα νησιά των Κυκλάδων. Καταλαμβάνει έκταση μόλις 41 τ.χλμ. και απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 120 ναυτικά μίλια. Είναι ένα ορεινό νησί με υψηλότερη κορυφή εκείνη του Τρούλου στα 552 μέτρα. Πρόκειται για ένα αυθεντικό νησί χωρίς τουριστική ανάπτυξη, που διατηρεί στο ακέραιο τη γραφικότητα και τη μαγική του ατμόσφαιρα. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα περιττό ή κραυγαλαίο και η γαλήνη δε διαταράσσεται από τίποτα απολύτως. Το τοπίο είναι άγριο και τραχύ αλλά πολύ γοητευτικό. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το ολόλευκο των σπιτιών και το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Στη Σίκινο κυριαρχεί η πέτρα και η περιορισμένη βλάστηση που συναντάμε είναι κυρίως ελιές. Στο νησί άλλωστε παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Οι λιγοστοί κάτοικοι απασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και στο σύνολό τους είναι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και γλετζέδες.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, η Σίκινος είναι προστατευμένος βιότοπος μιάς και στο νησί κάνουν τις φωλιές του σπάνια θαλασσοπούλια, αγριοπερίστερα και βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια. Αν το ζητούμενό σας είναι η διασκέδαση μέχρι το πρωί, οι οργανωμένες παραλίες και τα πολύβουα κοσμικά στέκια, σίγουρα η Σίκινος δεν είναι για εσάς. Εάν όμως ειστε λάτρεις του εναλλακτικού, της αυθεντικής ομορφιάς, των χαλαρών περιπάτων, της εξερεύνησης και της ηρεμίας, τότε βρήκατε τον ιδανικό προορισμό για την επόμενή και όχι μόνο εξόρμησή σας.