ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Η Επισκοπή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, απέχει από τη Χώρα μόλις 4 χλμ. και αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα αρχαίας κατοίκησης στη Σίκινο. Στην τοποθεσία αυτή είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι κάτοικοι, οι Ίωνες. Από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ανακαλύφθηκαν αρχαία κτίσματα που κάποιοι θεωρούν ότι είναι τα ερείπια του αρχαίου ναού του Πυθίου Απόλλωνα. Σύμφωνα με κάποιους άλλους πρόκειται για ένα ρωμαϊκό ηρώο που χρονολογείται από τον 3ο π. Χ. αιώνα. Τον 5ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν υλικά από το αρχαίο αυτό κτίσμα για να χτιστεί ο χριστιανικός ναός που αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός έχει στην πρόσοψή του δύο μαρμάρινες κολώνες δωρικού ρυθμού. Στη στέγη του σώζεται ακόμα και σήμερα το καμπαναριό του. Για να φτάσετε στην Επισκοπή μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το δημοτικό σχολείο της Χώρας και απαιτεί περπάτημα 1 ώρας περίπου. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί και οδική πρόσβαση και η αναγκαστική πεζοπορία περιορίζεται μόνο στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Εάν κατευθυνθείτε νοτια από την Επισκοπή θα φτάσετε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τα ερείπια των αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα του τειχους αλλά και μαρμάρινα κομμάτια γλυπτών. Η θέα θα σας γοητεύσει και θα σας ταξιδέψει στο γαλάζιο του Αιγαίου. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο δεύτερος αρχαίος οικισμός της Σικίνου, το Παλιόκαστρο. Από εδώ μπορείτε να αγναντέψετε το νησί της Ίου.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Στη δυτική πλευρά του Κάστρου στη Χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο της Κοινότητας στο οποίο φιλοξενείται η Συλλογή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ανάμεσα σε άλλα εκθέματα, υπάρχει μια έκθεση φωτογραφιών με Βυζαντινές εκκλησίες, την Επισκοπή και μεταβυζαντινές εικόνες.

ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ

Η Μαύρη Σπηλιά αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο της Σικίνου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και μπορείτε να το επισκεφτείτε με κάποιο από τα καΐκια της Σικίνου.