Οι οικισμοί της Σικίνου είναι μόλις τρεις, η Αλοπρόνοια, το Κάστρο και το Χωριό. Οι δύο τελευταίοι αποτελούν ουσιαστικά τη Χώρα του νησιού, χτισμένα αντικρυστά στο δεξί και αριστερό τμήμα της πλαγιάς αντίστοιχα. Οι διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στο νησί με το αυτοκίνητο είναι εξαιτερικά περιορισμένες καθώς το οδικό δικτυο είναι μόλις 8,5 χλμ.

ΑΛΟΠΡΟΝΟΙΑ

Η Αλοπρόνοια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι και αποτελεί και το λιμάνι της Σικίνου. Είναι η πρώτη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης πλησιάζοντας στο μικρό νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, 3,5 χλμ μακριά από τη Χώρα και αποτελείται από λευκά σπιτάκια τοποθετημένα αμφιθεατρικά στο μικρό κόλπο. Στην πλειοψηφία τους τα σπίτια είναι νεόχτιστα καθώς ο οικισμός είναι σχετικά νέος. Όλα ανεξαιρέτως έχουν καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Η παραλία της Αλοπρόνοιας είναι πεντακάθαρη και στρωμένη με χρυσή άμμο. Ο κυματοθραύστης που έχει φτιαχτεί την προστατεύει από τα κύματα και αφήνει τα νερά της γαλήνια. Στο λιμανάκι φιλοξενούνται τα μικρά καϊκια και οι βάρκες των ψαράδων. Στην Αλοπρόνοια μπορείτε να βρείτε καφενεία και μικρές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και όχι μόνο. Στο χωριό υπάρχει ένα ξενοδοχείο καθώς και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια με βασικό τους πλεονέκτημα την κοντινή τους απόσταση από την αμμουδιά.

ΚΑΣΤΡΟ

Το Κάστρο είναι ο ένας από τους δύο οικισμούς που αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 270 μέτρα, στην πλαγιά πάνω από το Αιγαίο μόλις μερικά μέτρα μακριά από το δεύτερο οικισμό της Χώρας, το Χωριό. Θεωρείται χτίσμα του 15ου αιώνα και αποτελείται από παλιά λευκά, πέτρινα σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια και ασβεστωμένα πεζούλια, μικρές εκκλησίες και γραφικά σοκάκια. Παλιότερα η κύρια είσοδος του Κάστρου ήταν η Πόρτα στο νοτιοανατολικό τμήμα του, αλλά κατεδαφίστηκε κατά την Ιταλική κατοχή. Σε αρκετά καλή κατάσταση σώζεται η μικρότερη είσοδος, το Παραπόρτι που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κάστρου. Το νερό στο Κάστρο εξασφαλίζεται από στέρνες και ένα μικρό υδραγωγείο.

Η στρατηγική θέση του οικισμού, ανάμεσα στους γκρεμούς και τις απότομες χαράδρες ήταν επιλεγμένη με σκοπό την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Στη δυτική πλευρά του Κάστρου μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο της Κοινότητας στο οποίο φιλοξενείται η Συλλογή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει μια έκθεση φωτογραφιών με Βυζαντινές εκκλησίες, την Επισκοπή και μεταβυζαντινές εικόνες. Η θέα από τη συνοικία του Κάστρου στο Αιγαίο και τα γειτονικά νησιά είναι πραγματικά μοναδική. Σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου μακριά από από την καθημερινότητα και τις έννοιες που τη συνοδεύουν. Στο Κάστρο βρίσκεται χτισμένη η εκκλησία της Παντάνασσας- Τίμιος Σταυρός με το μπλε τρούλο που αποτελεί και τη μητρόπολη του νησιού. Ο ναός βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πλακόστρωτης πλατείας και χρονολογείται από το 1787. Στο εσωτερικό μπορείτε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής σχολής. Σύμφωνα με την παράδοση της Σικίνου, η εικόνα έφυγε από την Κρήτη και ταξίδεψε στη θάλασσα του Αιγαίου με αναμμένο το καντήλι της μέχρι και τη Σίκινο. Πίσω από την εκκλησία συναντούμε την όμορφη, πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού που μας εκπλήσσει με το μέγεθός της σε σχέση με εκείνο του χωριού. Περιτριγυρίζεται από παλιά αρχοντικά που έχουν ανακαινιστεί στην πλειοψηφία τους από τους ιδιοκτήτες τους. Είναι όλα διόροφα και χτισμένα κολλητά το ένα στο άλλο σχηματίζοντας τείχος.

Στον οικισμό μπορείτε να βρείτε γραφικά καφενεία και ταβέρνες με νόστιμα πιάτα, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια με εξαιρετική θέα. Στο βορειοδυτικό τμήμα του Κάστρου βρίσκεται η γραφική εκκλησία του Αγίου Βασιλείου και των Αγίων Αναργύρων. Στην πλαγιά πάνω από τον οικισμό μπορείτε να θαυμάσετε τους τρεις ανεμόμυλους, ο ένας από τους οποίους είναι ακόμα σε λειτουργία και αλέθει ακόμα και σήμερα. Στην κορυφή της πλαγιάς πάνω από το Κάστρο, καλά προστατευμένο από τείχη βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Από εδώ η θέα θα σας συναρπάσει. Το Αιγαίο απλώνεται μπροστά σας και μέσα σε αυτό ξεχωρίζουν η Φολέγανδρος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Σίφνος λουσμένες στον Κυκλαδίτικο ήλιο που κάνει το λευκό ακόμα πιο εκτυφλωτικό.

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένο στην άκρη ενός βράχου για να είναι δύσκολη η προσέγγισή του. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγιο για τους κατοίκους κατά τις πειρατικές επιδρομές. Τον αμυντικό του ρόλο μαρτυρά η ζεματίστρα που βρίσκεται πάνω από την πύλη και χρησίμευε για να αντιμετωπίζονται οι πολιορκητές με καυτό λάδι. Χτίστηκε το 1690 και γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Ορθόδοξο Πάσχα. Αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι και έπαψε να λειτουργεί επί ΄Οθωνος το 1834. Στο εσωτερικό του μοναστηριού φιλοξενείται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Ζητήστε να σας δείξουν την τρύπα διαφυγής του μοναστηριού. Πρόκειται για ένα μικρό άνοιγμα στο τείχος της βόρειας πλευράς από την οποία ξέφευγαν από τους πειρατές με σχοινί οι καλόγριες και όσοι άλλοι κατέφευγαν στο μοναστήρι.

ΧΩΡΙΟ

Το Χωριό αποτελεί τη δεύτερη και νεότερη «γειτονιά» της όμορφης Χώρας του νησιού. Ουσιαστικά αποτελεί την προέκταση του Κάστρου. Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό με πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια και στενά λιθόστρωτα σοκάκια. Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο προσφέρει εξαιρετική θέα στο απέναντο γαλάζιο. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η πέτρα και το χώμα. Στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν το λιγοστό αλλά πολύτιμο χώμα, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ξερολιθιές κατά μήκος του γυμνού βουνού. Στα σύνορα Κάστρου και Χωριού βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού. Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Σικίνου που στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο. Σας προτείνουμε να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του οικισμού, να χαθείτε ανάμεσα στα μικρά αλλά περιποιημένα σπιτάκια και να ανακαλύψετε την πραγματική, αυθεντική Σίκινο. Θα απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας καθώς ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.