Η Σίφνος έχει καινούριους και ιδιαίτερα καλούς δρόμους, στρωμένους με άσφαλτο. Αυτό που ίσως προβληματίζει τον επισκέπτη είναι το γεγονός ότι οι δρόμοι θυμίζουν τις ακτίνες του ποδηλάτου. Τα χωριά δε συνδέονται μεταξύ τους οδικώς, αλλά μόνο με τον κεντρικό άξονα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν επιθυμείτε να επισκεφτείτε το διπλανό χωριό από εκείνο που ήδη βρίσκεστε, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο κέντρο του νησιού και από εκεί να ακολουθήσετε το δρόμο που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.

ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ

Η Χερρόνησος ή αλλιώς Χερσόνησος βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Σίφνου. Είναι ένα μικρό ψαροχώρι, που παλιότερα κατοικούνταν από τους αγγειοπλάστες του νησιού. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικά ανεπτυγμένο, αλλά διαθέτει δύο ψαροταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι ιδανικό μέρος για πραγματικά ήσυχες οικογενειακές διακοπές μακριά από τον πολύ κόσμο και τη φασαρία. Να γνωρίζετε όμως ότι απέχει αρκετά από τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού και αν έχετε σκοπό να γυρίσετε το νησί οι μετακινήσεις ίσως σας κουράσουν.

Παρόλα αυτά, η παραλία της Χερρονήσου, καλά προστατευμένη μέσα στον κλειστό κόλπο, διαθέτει χρυσή άμμο και κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Στο χωριό διατηρούν εξοχικά σπίτια αρκετοί ντόπιοι, ενώ λειτουργεί και ένα μικρό αγγειοπλαστείο στο οποίο μπορεί να βρει κανείς χειροποίητα σκεύη ντόπιων καλλιτεχνών. Στη Χερρόνησο μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αι Πολύκαρπου που βρίσκεται στην παραλία, αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από το χωριό.

ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς το εσωτερικό του νησιού συναντούμε τον Αρτεμώνα που απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Είναι το ομορφότερο ίσως χωριό της Σίφνου και οφείλει το όνομά του στη θεά Άρτεμη. Στην κορυφή του λόφου μπορούμε να δούμε δύο από τους ανεμόμυλους της περιοχής που σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα υπάρχουν τα περισσότερα και ομορφότερα αρχοντικά του νησιού, δίνοντάς του έναν αριστοκρατικό αέρα. Από εδώ καταγόταν ο εθνικός αγωνιστής Νικόλαος Χρυσόγελος καθώς και ο ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε είναι ανοιχτό για το κοινό.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τις όμορφες εκκλησίες του χωριού, την Παναγία την Κόχη, την Παναγία της Άμμου στην οποία φυλάσσεται η Παναγία η Μοναχή που απεικονίζεται χωρίς το Θείο Βρέφος, η Παναγία του Μπαλή που είναι η πολιούχος του χωριού και ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ο Αρτεμώνς με το όμορφο, κυκλαδίτικο χρώμα του, προσφέρεται για ήσυχη διαμονή και ξεκούραση. Διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, αλλά και ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά Σιφνέικα γλυκίσματα τα οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε.

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Το γραφικό χωριό του Αγίου Λουκά βρίσκεται ακριβώς μετά τον Αρτεμώνα. Πρόκειται για έναν όμορφο, μικρό οικισμό, που αποτελείται από παραδοσιακά σπίτια και πολλές εκκλησίες. Στην εκκλησία του Αγίου Λουκά που βρίσκεται στην περιοχή οφείλει το χωριό το όνομά του. Σας προτείνουμε να περπατήσετε μέσα στα πλακόστρωτα στενά και να απολαύσετε την όμορφη θέα προς το Κάστρο αλλά και το Αιγαίο πέλαγος!

Στον Άγιο Λουκά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο μπορείτε να δείτε εξαιρετικές τοιχογραφίες του αγιογράφου Σίφνου Αγάπιου και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στον οποίο φυλάσσονται βυζαντινές εικόνες. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας με τις όμορφες εικόνες στα Γουρνιά, περιοχή στην οποία υπήρχαν πολλές μικρές γούρνες και οι γυναίκες της περιοχής έπλεναν τα ρούχα. Από τον Άγιο Λουκά ξεκινά ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην πανέμορφη παραλία Πουλάτη. Για όσους δεν είναι οπαδοί της πεζοπορίας υπάρχει και δρόμος στρωμένος με άσφαλτο που οδηγεί στην παραλία.

ΚΑΣΤΡΟ

Το Κάστρο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Αρτεμώνα και πρόκειται για ένα μεσαιωνικό οικισμό.Ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου τα αρχαία χρόνια αλλά και τη νεότερη περίοδο ως το 1836. Την περίοδο 1646-1797 στο Κάστρο βρισκόταν η έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου. Το κάστρο χτίστηκε τον 4ο αιώνα από τους Ενετούς στο σημείο που παλιότερα υπήρχε η αρχαία ακρόπολη. Η είσοδος των επισκεπτών στο κάστρο γίνεται ακόμα και σήμερα από στοές που ονομάζονται «λοτζίες».

Τα σπίτια του οικισμού είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε οι εξωτερικοί τους τοίχοι να αποτελούν τα τείχη του κάστρου. Όλα διαθέτουν πολύ μικρά παράθυρα, τα οποία χρησιμοποιούνταν και σαν πολεμίστρες. Στα σπίτια που βρίσκονταν στο εξωτερικό μέρος κατοικούσε η λαϊκή τάξη, ενώ σε εκείνα που ήταν χτισμένα στο εσωτερικό των τειχών και ήταν καλύτερα προστατευμένα κατοικούσαν οι αριστοκράτες. Πολλοί δρόμοι του οικισμού περνούν πάνω από δώματα κατοικιών, τις εισόδους των οποίων στολίζουν ακόμα και σήμερα οικόσημα και μονογράμματα ενετικών οικογενειών. Το εσωτερικό του κάστρου με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις στοές, ξύλινα μπαλκόνια αλλά και η μαγευτική θέα στο Αιγαίο, αποτελεί ένα πανέμορφο σκηνικό για απογευματινές και όχι μόνο βόλτες. Ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, το φως του ήλιου κάνει το λευκό των σπιτιών εκτυφλωτικό.

Στο χωριό βρίσκονται οι ναοί της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται στο 17ο αιώνα, της Θεοσκέπαστης και του Αγίου Νικολάου. Στο Κάστρο υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για καφέ, πρωινό αλλά και φαγητό που καλύπτουν όλα τα γούστα. Επίσης, εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο. Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κεραμικά, γλυπτά και νομίσματα που έχουν βρεθεί ύστερα από ανασκαφές στη Σίφνο. Τα γλυπτά μάλιστα ανήκουν από την αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου είναι ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στο νησί.

ΚΑΜΑΡΕΣ

Οι Καμάρες αποτελούν το επίσημο λιμάνι της Σίφνου από το 1883 και βρίσκονται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Απολλωνίας. Είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό του νησιού και πρόκειται για έναν όμορφο γραφικό οικισμό, που εκτείνεται δεξιότερα του λιμανιού. Το όνομα Καμάρες ή Καμάρα όπως αλλιώς αποκαλείται το χωριό, προέρχεται από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν στη νότια ακτή του όρμου. Υπάρχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και οι επισκέπτες έχουν πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό. Πολλά είναι και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού που απευθύνονται σε όλα τα γούστα. Στις Καμάρες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία με την ψιλή άμμο και τα ήσυχα νερά, αλλά και να νοικιάσετε εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ. Αξίζει να επισκεφτείτε τα μοναστήρια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Συμεών, της Αγίας Μαρίνας αλλά και του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1785 και αποτελεί το παλαιότερο χτίσμα της περιοχής.

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Η Απολλωνία ή Σταυρί όπως αλλιώς ονομάζεται, αποτελεί την πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και απέχει 6 χιλιόμετρα από τις Καμάρες. Το όνομα του χωριού οφείλεται στη λατρεία του θεού Απολλωνα, θεού του φωτός. Το δεύτερο όνομα του χωριού, το Σταυρί οφείλεται στη γεωγραφική θέση του, που αποτελεί σταυροδρόμι προς όλα τα μέρη της Σίφνου. Ο παραδοσιακός οικισμός της Απολλωνίας είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και προσφέρει μαγευτική θέα. Εδώ είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, πολλά τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες, νυχτερινά μαγαζιά αλλά και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια που ξεκινούν από την κεντρική πλατεία του χωριού προσφέρονται για απολαυστικές βόλτες. Εδώ βρίσκονται οι ναοί της Παναγίας του Μπαρού, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Σώστη, καθώς και της Παναγίας της Γερανιοφόρας. Στην πλατεία Ηρώου, στεγασμένο σε ένα παραδοσιακό κτίριο βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της Σίφνου. Ανάμεσα στα εκθέματα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αγροτικά εργαλεία, τοπικές ενδυμασίες και είδη οικιακής χρήσης, ενώ ξεχωρίζουν οι συλλογές των σπαθιών, των παραδοσιακών στολών και των κεραμικών αντικειμένων.

ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΕΤΑΛΙ

Το Άνω Πεταλί ξεκινά από την Απολλωνία και σταματά στον Άγιο Λουκά. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε μαγευτική θέα προς το Κάστρο. Στον οικισμό είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Αντύπα που χρονολογείται από το 1636 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στο ναό λειτούργησε κατά την Ελληνική επανάσταση το σχολείο που ιδρύθηκε από το Νικόλαο Χρυσόγελο. Τα γραφικά σοκάκια προσφέρονται για όμορφους περιπάτους ανάμεσα στ λευκά σπίτια. Ο οικισμός Κάτω Πεταλί βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Απολλωνίας με κέντρο του την πλακόστρωτη πλατεία. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Στο Κάτω Πεταλί μπορείτε να επισκεφτείτε και το μοναστήρι του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, στο οποίο λειτούργησε το πρώτο ελληνικό σχολείο της Σίφνου. Στους οικισμούς θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας, αλλά και ταβέρνες με νόστιμα φαγητά και καλή εξυπηρέτηση.

ΕΞΑΜΠΕΛΑ

Περίπου 2 χιλιόμετρα μετά την Απολλωνία και το Πεταλί συναντούμε το χωριό Εξάμπελα. Το όνομα του χωριού στην τοπική διάλεκτο σημαίνει αμπέλια που έχουν γίνει χωράφια εξαιτίας της εγκατάλειψης. Στην είσοδο του οικισμού βρίσκονται οι Αράδες, οι σειρές δηλαδή των ανεμόμυλων. Ορισμένοι από αυτούς είναι ερειπωμένοι, άλλοι συντηρημένοι και κάποιοι έχουν διαμορφωθεί σε κατοικίες. Στα Εξάμπελα γεννήθηκε ο γνωστός μάγειρας και ζαχαροπλάστης Νίκος Τσελεμεντές (1878-1958), ο αγιογράφος Ιωάννης Μαρούλης και ο ζωγράφος Νίκος Μαρούλης.

Στο χωριό είναι χτισμένες οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Αι Νικόλα του «Γέρου», του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου. Στο ναό του «Γέρου» έχει ταφεί και ο ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος (1850-1936), που είχε γεννηθεί στο χωριό. Λίγο έξω από τα Εξάμπελα μπορείτε να επισκεφτείτε το όμορφο μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής που χτίστηκε το 1642, στο οποίο λειτουργεί το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Στο μοναστήρι μπορείτε να δείτε τις εικόνες της Κρητικής σχολής που φιλοτεχνήθηκαν το 17ο και 18ο αιώνα. Το χωριό έχει ήπια τουριστική ανάπτυξη και προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Μπορείτε να μείνετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν και να απολαύσετε καλομαγειρεμένα φαγητά στις ταβέρνες και τα ουζερί του χωριού.

ΦΑΡΟΣ

Ο Φάρος είναι ένα όμορφο ψαροχώρι 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Απολλωνίας. Ο οικισμός αναπτύσσεται κυρίως παραλιακά, μπροστά από τα ήσυχα νερά του λιμανιού. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το όμορφο μοναστήρι του Σταυρού και να απολαύσει την πραγματικά μαγευτική θέα. Το χωριό είναι ήσυχο, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αλλά διαθέτει ταβέρνες με νόστιμα φαγητά καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι το ιδανικό μέρος για όσους επιθυμούν να βρίσκονται σχετικά κοντά στην Απολλωνία, αλλά και να απολαύσουν ήσυχες διακοπές δίπλα στη θάλασσα. Οι λάτρεις του ψαρέματος μπορούν να επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ και σίγουρα οι ώρες που θα αφιερώσουν θα ανταμειφθούν.

ΒΑΘΥ

Συνεχίζοντας νοτιοδυτικά συναντούμε το παραθαλάσσιο χωριό Βαθύ. Είναι ένας μικρός και κλειστός κολπίσκος, κατά μήκος του οποίου είναι χτισμένα γραφικά,λευκά σπιτάκια. Σύμφωνα με ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, η περιοχή κατοικείται από τα Μυκηναϊκά χρόνια. Στην παραλία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας καθώς τα νερά είναι γαλήνια και κρυστάλλινα, ενώ η χρυσή άμμος προσφέρεται για ατελείωτα παιχνίδια μικρών αλλά και μεγάλων παιδιών. Στο Βαθύ, δίπλα στη θάλασσα λειτουργούν ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και διάφορα τοπικά φαγητά της Σίφνου.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι ο ναός των Ταξιαρχών που βρίσκεται στο Βαθύ και χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Στον προαύλιο χώρο του ναού γίνεται πανηγύρι στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας αλλά και στις 20 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία. . Στο χωριό που έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική μπορείτε να αγοράσετε διαφόρων ειδών κεραμικά.