Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται όταν φέρνουμε στο νου μας τη Σίφνο, είναι κατάλευκες εκκλησίες με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας. Το νησί διαθέτει περισσότερες από 360 εκκλησίες και μοναστήρια, πολλά από τα οποία θεωρούνται ιστορικά μνημεία και φανερώνουν τη βαθιά πίστη των ανθρώπων της Σίφνου στο Θεό.

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ

Κοντά στον Πλατύ Γυαλό βρίσκεται η μονή της Χρυσοπηγής, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο που συνδέεται με το νησί μέσω μιας μικρής γέφυρας. Πρόκειται για τον πιο πολυφωτογραφημένο ναό του νησιού και ένα από τα σημεία αναφοράς της Σίφνου. Στο εσωτερικό του λιτού ναού οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής, που είναι η προστάτιδα της Σίφνου. Άξιο θαυμασμού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΚΤΙΣΤΗ

Η εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης βρίσκεται στο χωριό Καταβατή, κοντά στην Απολλωνία. Είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες του νησιού. Στο δάπεδο του ναού βρίσκονται ψηφιδωτά με βότσαλο, ενώ οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με έργα ντόπιου καλλιτέχνη.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου είναι χτισμένος στην πλατεία του Αρτεμώνα και είναι μια τρίκλιτη βασιλική. Στην εκκλησία φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, έργο της Κρητικής σχολής που χρονολογείται από το 1462.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Η εκκλησία της Παναγίας του Βουνού βρίσκεται σε ένα μέρος ανάμεσα στην Απολλωνία και τον Πλατύ Γυαλό. Χτίστηκε το 1813 από το μοναχό Γεράσιμο Αβρανόπουλο. Το 19ο αιώνα χτίστηκε η κύρια σημερινή εκκλησία ως προσθήκης της παλαιότερης. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μαχαιρούσας που χρονολογείται από το 18ο αιώνα. Η θέα από την Παναγία του Βουνού είναι πραγματικά καταπληκτική.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Ο ΨΗΛΟΣ

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Σίφνου, στο χωριό Καταβατή. Ο ναός έχει 5 τρούλους και στο εσωτερικό υπάρχει ένα μαρμάρινο τέμπλο. Γύρω από το μοναστήρι υπάρχου τείχη, ενώ μέσα στο οικοδόμημα βρίσκονται κελιά για τη φιλοξενία των πιστών. Ο Άγιος Ηλίας γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου.

ΑΓΙΟΣ ΕΛΙΣΑΙΟΣ

Η εκκλησία του Αγίου Ελισαίου είναι χτισμένη έξω από τα τείχη που περιβάλουν το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού και χρονολογείται από το 1749.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΥΡΑΝΟΦΟΡΑ

Η εκκλησία της Παναγίας της Ουρανοφόρας βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, την Απολλωνία. Στο εσωτερικό του ναού οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν παλιές εικόνες και να θαυμάσουν το επιχρυσωμένο τέμπλο.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ο ΜΟΥΓΚΟΣ

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου βρίσκεται έξω από την Απολλωνία και είναι βασιλική με τρούλο. Το καθολικό του μοναστηριού θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά οικοδομήματα του νησιού. Ο ναός χρονολογείται από το 16ο αιώνα, ενώ το τέμπλο του κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα. Στο εσωτερικό του μοναστηριού φυλάσσονται εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από Κρητικό καλλιτέχνη. Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη χρονολογείται από το 15ο αιώνα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ Ή ΚΥΡΑΒΡΥΣΙΑΝΗ

Το μοναστήρι της Παναγίας της Βρύσης χτίστηκε το 1642 και βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό Εξάμπελα. Στο μοναστήρι υπάρχουν κελιά για να φιλοξενούνται οι πιστοί. Στο εσωτερικό του μοναστηριού μπορεί κανείς να θαυμάσει εικόνες της Κρητικής σχολής του 17ου και 18ου αιώνα..

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Ο ναός της Παναγίας της Ελεούσας βρίσκεται στο Κάστρο και χτίστηκε το 17ο αιώνα στη θέση προηγούμενης βασιλικής. Μέσα στην εκκλησία φυλάσσονται παλιές εικόνες, ενώ στο γυναικωνίτη υπάρχει συλλογή από αρχιερατικά άμφια και εκκλησιαστικά κειμήλια.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Το μοναστήρι είναι χτισμένος κοντά στο Κάτω Πεταλί και χρονολογείται στο 1550. Στο ναό φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες του νησιού. Το μοναστήρι είναι εγκαταλελειμμένο από το 1834. Ο φοίνικας που βρίσκεται στην αυλή, φυτεύτηκε το 1653 από τους άντρες του νησιού, όταν συγκεντρώθηκαν στο σημείο και έδωσαν όρκο να πολεμήσουν για την ελευθερία..