Ροζέδες

1300 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα

600 γρ. Ζάχαρη

300 γρ. Μέλι

160 γρ. Σιμιγδάλι

1\2 φλιτζάνι νερό

1 κουτ. Κανέλα

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και δουλεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Κατόπιν πλάθουμε σε μικρά μακρόστενα σχήματα. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο βούτυρο και τα τοποθετούμε μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Μπιζέδες

Ένα πολύ γρήγορο και εύκολο γλυκό που μπορείτε να σερβίρεται μαζί με τον καφέ ή σκέτο. Θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι λάτρεις των …. ζαχαρωτών!

6 Ασπράδια αυγού

2 κούπες ζάχαρη

Τρίμμα ενός λεμονιού

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

1 χούφτα αμύγδαλα καθαρισμένα χονδροκομμένα

Σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με την ζάχαρη. Όταν αυτό αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε το χυμό και το τρίμμα του λεμονιού και κατεβάζουμε την φωτιά. Σε μία λαδόκολλα φτιάχνουμε βουναλάκια με κορνέ και ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα. Σε ένα προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, βάζουμε το ταψάκι με την λαδόκολλα και τους μπιζέδες και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου. Είναι έτοιμοι….

Φατουράδα

1300 γρ τσίπουρο

800 γρ νερό

800 γρ ζάχαρη

φλούδες από 6-8 μανταρίνια

κανέλα, γαρύφαλλο

Τοποθετούμε σε ένα βάζο το τσίπουρο μαζί με τις φλούδες των μανταρινιών και τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακινούμε το βάζο. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε το σιρόπι, προσθέτοντας την τριμμένη κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύοντας καλά. Μπορείτε αντί για σιρόπι να χρησιμοποιήσετε και μέλι.

Παξιμάδια

2 κιλά αλεύρι

2 ποτήρια ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερό

80 γρ μαγιά

1 κουτ. Κανέλα τριμμένη

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Σε ένα ποτήρι τοποθετούμε τη μαγιά και γεμίζουμε με νερό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το περιεχόμενο στη ζύμη. Προσθέτουμε τα 2 ποτήρια νερό και δουλεύουμε. Κατόπιν αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει. Ζυμώνουμε και πάλι και χωρίζουμε τη ζύμη σε φρατζόλες τις οποίες κόβουμε σε παξιμάδια. Αφήνουμε για λίγο και πάλι σκεπασμένη τη ζύμη για να ξεκουραστεί και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού κρυώσουν τα ξεχωρίζουμε και τα τοποθετούμε και πάλι στο ταψί για 20 περίπου λεπτά στους 150 βαθμούς. Αφού σβήσουμε το φούρνο τα αφήνουμε μέσα μέχρι να γίνουν παξιμάδια.

Λαδοπαξίμαδα

Μία ακόμα συνταγή για τα γνωστά Παξιμάδια Κυθήρων.

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα νερό

1 κούπα ελαιόλαδο

1 φακελάκι (περίπου 10 γρ. Ξηρή Μαγιά)

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλάκι ζάχαρη

Στο χλιαρό νερό διαλύουμε το αλάτι και την ζάχαρη. Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά και το λάδι και προσθέτουμε το νερό με το αλεύρι και το αλάτι . Πλάθουμε μέχρι να δέσει το ζυμάρι και να μπορεί να πλάθεται εύκολα.

Φτιάχνουμε φραντζόλες και με ένα αλευρωμένο μαχαίρι, χαράσσουμε σε φέτες μεγέθους ανάλογου του επιθυμητού για τα παξιμάδια μας. Πασαλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψάκι μας, τοποθετούμε τις φραντζόλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε ένα ζεστό μέρος. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμες, τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν για μισή ώρα περίπου στους 150 βαθμούς. Βγάζουμε τις φραντζολίτσες από το φούρνο και όταν κρυώσουν, σπάμε τις φέτες που είχαμε πριν χαράξει. Ξαπλώνουμε τις φέτες στο ταψί και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για να φύγουν όλα τα υγρά τους, σε χαμηλότερη φωτιά

Βρεχτολαδέα

Η βρεχτολαδέα δεν είναι παρά μία ακόμα παραλλαγή του ορεκτικού που έγινε γνωστός από την Κρήτη αλλά τον συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, τον γνωστό μας ντάκο. Λόγω του διαφορετικού παξιμαδιού, είναι ένα ορεκτικό πιο φιλικό με τον ουρανίσκο σας. Πάμε να τον φτιάξουμε!

4 λαδοπαξίμαδα

2 ώριμες ντομάτες

Ελαιόλαδο

Τυρί φέτα

Κάπαρη

Λίγο ρίγανη

Ελιές

Μουσκεύουμε ελαφρά τα παξιμάδια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο. Παίρνουμε τις τομάτες και με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε από πάνω. Με ένα πιρούνι πιέζουμε την φέτα και την απλώνουμε πάνω από την τομάτα. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τις ελιές, την κάπαρη, την ρίγανη και …. ότι άλλο πιστεύετε ότι του ταιριάζει.

Ψαρόσουπα

Ένα μεγάλο μαύρο ψάρι της αρεσκείας σας

3 κρεμμύδια

4 πατάτες

5 καρότα

1 κλωνάρι σέλινο

1 κούπα ελαιόλαδο

1 λεμόνι

1 τομάτα

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

Μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το λάδι μας και χοντροκομμένα τις τομάτες, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Αφού τσιγαριστούν όλα μαζί, προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν. Μετά από 5 λεπτά, ρίχνουμε το ψάρι μας που έχουμε πρώτα καθαρίσει, το σέλινο και το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Ξεχωρίζουμε τα λαχανικά και το ψάρι από το ζουμί και σερβίρουμε χωριστά.

Ορισμένοι προσθέτουν και παξιμαδάκια αντί για κρουτόν.