ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ

Η ανδρική μονή Παναχράντου βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 260μ. στο όρος Γερακώνες. Αξίζει να απολαύσετε την πανοραμική θέα από το σημείο αυτό κατά την επίσκεψή σας. Η μονή θεωρείται ότι χτίστηκε το διάστημα ανάμεσα στο 963 και 969 από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά κατά την εκστρατεία του εναντίον των Αράβων της Κρήτης. Το καθολικό του ναού είναι αφιερωμένό στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη βυζαντινή μονή φυλάσσονται σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως χειρόγραφα, άμφια, εικόνες αλλά και η εικόνα της Παναγίας που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Επειδή στο ναό φυλάσσεται και η Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα, πραγματοποιείται πανηγύρι στις 27 Ιουλίου. Τα κελιά της Μονής είναι άδεια αλλά φιλοξενούν πιστούς που έρχονται να επισκεπτούν το ναό. Η μονή Παναχράντου γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 27 Ιουλίου.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Η μονή Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στο χωριό Αποίκια κοντά στη Χώρα. Η χρονολογία που χτίστηκε δεν είναι γνωστή αλλά θεωρείται ότι ήταν γύρω στο 1325 από τον Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγο. Γνωρίζουμε ότι ανακαινιστηκε το 18ο αιώνα, οπότε χτίστηκε και το καθολικό της. Στη μονή που φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας και πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια συνήθως μόναζαν γυναικες από ευκατάστατες οικογένειες του νησιού. Δυστυχώς, η μονή ερήμωσε για κάποια χρόνια ύστερα από βασιλικό διάταγμα το 1834 αλλά απέκτησε και πάλι ζωή το 1976. Τότε ο ηγούμενος Κυπριανός μετέφερε και πάλι τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας που ευτυχώς είχε διασωθεί από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των χρόνων που μεσολάβησαν. Η Αγία Μαρίνα γιορτάζει στις 17 Ιουλίου και πραγματοποιείται πανηγύρι στο χωριό Αποίκια.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΟΜΑΡΧΙΑΝΗ

Η εκκλησία της Παναγίας της Τρομαρχιανής είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια πανέμορφη εκκλησία που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στο εσωτερικό της μπορείτε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σκαλιστές μαρμάρινες επιγραφές. Η μονή που υπήρξε η σημαντικότερη της περιοχής Όρθιου έχει πάψει να λειτουργεί από το 19ο αιώνα.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο Γαύριο, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Εδώ φυλάσσονται μεγάλης αξίας εκκλησιαστικά σκεύη και κεντήματα.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ. κοντά στα Αποίκια, στη θέση Σόρα. Χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα όταν χτίστηκε από δύο μοναχούς του Αγίου Όρους, ενώ ανακατασκευή του πραγματοποιήθηκε το 18ο αιώνα. Αποτελεί ένα από τα πολυπληθέστερα μοναστήρια της Άνδρου και είναι ανδρική μονή. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται αξιόλογα θρησκευτικά κειμήλια με κυριότερα την εικόνα του Αγίου Νικολάου που φιλοτεχνήθηκε το 1770, τις πανέμορφες τοιχογραφίες του και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Αξιόλογη είναι επίσης και η βιβλιοθήκη της μονής που διαθέτει πολλές και σημαντικές εκδόσεις.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο χωριό Κόρθι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Εντύπωση θα σας κάνει το κυπαρίσσι που υπάρχει πάνω στη στέγη του βυζαντινού ναού.

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας όπως αλλιώς είναι γνωστό, βρίσκεται κοντά στο Μπατσί στην περιοχή Καψοράχης, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου και είναι καλά προστατευμένο πίσω από γερό τείχος. Δεν είναι γνωστό το πότε χτίστηκε, αλλά αναφέρεται σε έγγραφα του 14ου αιώνα. Θα σας εντυπωσιάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της μονής, καθώς και τα 195 σπάνια χειρόγραφα, κειμήλια της επανάστασης, 12 πατριαρχικά σιγίλια που χρονολογούνται μεταξύ 1597 και 1600 και τα εκκλησιαστικά σκεύη που φιλοξενούνται εδώ. Εδώ σώζεται και η κάρα του Αγίου Τρύφωνος αλλά και λείψανα άλλων Αγίων. Το μοναστήρι κατοικείται από κάποιες καλόγριες και είναι επισκέψιμο από τους πιστούς. Βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων, γεγονός που το κάνει να προσφέρει εξαιρετική θέα. Αξίζει να επισκεπτείτε τη μονή της Αγίας στις 27 Ιουλίου που γιορτάζει και πραγματοποείται πανηγύρι προς τιμήν της.

ΤΑΞΙΑΡΧΗ

Ο ιερός ναός του Ταξιάρχη βρίσκεται στο χωριό Μεσαριά, κοντά στη Χώρα της Άνδρου. Ιδρύθηκε το 1158 όταν βασιλιάς ήταν ο Κομνηνός. Εντυπωσιακός είναι ο γλυπτός διάκοσμος και το μαρμάρινο τέμπλο του βυζαντινού ναού, ο οποίος ανακαινίστηκε το 18ο αιώνα.

ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

Η Μονή Παντοκράτορος ή Σωτήρος είναι χτισμένη στη θέση Καμάρα, 8 χιλιόμετρα από το Γαύριο. Θεωρείται χτίσμα του 1596 και βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Αγίας ή Ζωοδόχου Πηγής. Ιδρυτής της βυζαντινής Μονής ήταν ο μοναχός Μάξιμος Μαγνέντιος. Το 1957 η μονή τιμήθηκε με το σταυροπηγιακό προνόμιο από το Μελέτιο Πηγά, που ήταν τοποτηρητής του Οικουμενικού Θρόνου. Δυστυχώς στις μέρες μας παραμένει ακατοίκητη και εγκαταλελειμένη.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ

Ο ναός της Παναγίας της Παλατιανής βρίσκεται μέσα στο κάστρο και θεωρείται ότι χτίστηκε πριν την κατοχή των Ενετών. Αξίζει να σταθούμε στο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας.