Όλα τα χωριά του Ζαγορίου είναι χτισμένα σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο. Στο κέντρο του χωριού, το Μεσοχώρι ή Λόντζα, βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τον πλάτανο που είναι σύμβολο αιωνιότητας. Εκεί συναντούμε τα καφενεία, το σχολείο, τα μαγαζιά και την εκκλησία. Τα σπίτια των οικισμών είναι χτισμένα γύρω από την πλατεία και σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Στενά πέτρινα καλντερίμια συνδέουν τα διάφορα μέρη του χωριού μεταξύ τους.

Τα Ζαγοροχώρια χωρίζονται σε τρία τμήματα: Το Δυτικό, το Κεντρικό και το Ανατολικό Ζαγόρι.

Το Δυτικό περιλαμβάνει τα χωριά: Μεγάλο Πάπιγκο, Μικρό Πάπιγκο, Άγιος Μηνάς, Μεσοβούνι, Αρίστη, Βίκος.

Το Κεντρικό περιλαμβάνει τα χωριά: Βίτσα, Μονοδέντρι, Σκαμνέλι, Βραδέτο, Ελάτη, Βρυσοχώρι, Τσεπέλοβο, Καπέσοβο, Νεγάδες, Δίκορφο, Άνω Πεδινά, Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπος, Μανασσή, Καλωτά, Διπόταμο, Λεπτοκαρυά, Ηλιοχώρι, Λάιστα, Δίλοφο, Κήποι, Κουκούλι, Φραγκάδες, Ασπράγγελοι.

Το Ανατολικό περιλαμβάνει τα χωριά: Γρεβενίτι, Μακρίνο, Τρίστενο, Ανθρακίτης, Καρυές, Καβαλλάρι, Βοβούσα, Δεμάτι, Ιτέα, Αγία Παρασκευή, Ποταμιά, Καστανώνα, Πέτρα, Δόλιανη, Ελατοχώρι, Φλαμπουράρι.

Μεγάλο Πάπιγκο

Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ίσως το πιο γνωστό χωριό του Ζαγορίου και βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι. Μεγάλης ομορφιάς είναι ο ναός του Αγίου Βλασσίου με το εντυπωσιακό εξάγωνο καμπαναριό. Από το Μεγάλο Πάπιγκο ξεκινούν τα μονοπάτια για την ανάβαση της Τύμφης αλλά και για το καταφύγιο της Αστράκας και τη Δρακόλιμνη.

Μικρό Πάπιγκο

Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί κομμάτι του Δυτικού Ζαγορίου και βρίσκεται δίπλα από το Μεγάλο Πάπιγκο. Είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής και ειδικά το χειμώνα δέχεται πολλούς επισκέπτες. Σας προτείνουμε να περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια και να απολαύσετε τις μυρωδιές των ξύλων που καίγονται στο τζάκι. Το τοπίο γύρω από το Μικρό Πάπιγκο είναι υπέροχο με αποκορύφωμα την υπέροχη θέα προς την επιβλητική Γκαμήλα, η οποία φτάνει τα 2497 μέτρα. Αν απολαμβάνετε το περπάτημα και επιθυμείτε να δείτε περισσότερες ομορφιές, μπορείτε να ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Βίκου και σίγουρα θα μαγευτείτε από τις εικόνες και τις μυρωδιές της φύσης.

Βίκος

Το χωριό του Βίκου βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι, νότια του Πάπιγκου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 770 μέτρων και απέχει από τα Ιωάννινα 50 χιλιόμετρα. Το όνομά του οφείλεται στο ότι έχει χτιστεί στην άκρη του φαραγγιού και προσφέρει μαγευτική θέα προς αυτό αλλά και προς τις κορυφές της Αστράκας.

Άγιος Μηνάς

Ο Άγιος Μηνάς ανήκει στα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου και θα το συναντήσετε δυτικά του Βίκου. Το όνομά του οφείλεται στην εκκλησία του Αγίου Μηνά που βρίσκεται στην περιοχή. Είναι ένα μικρό αλλά πολύ γραφικό χωριό με μια όμορφη κεντρική πλατεία στο κέντρο του. Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου που είναι χτίσμα του 19ου αιώνα αλλά και το ναό του Αγίου Τρύφωνα που χτίστηκε το 1871.

Αρίστη

Η Αρίστη είναι το κεφαλοχώρι του Δυτικού Ζαγορίου και έχει υψόμετρο 650 μέτρων. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπό τη σκιά του πλάτανου θα βρείτε τα καφενεία. Λίγο πιο δίπλα θα επισκεφτείτε και την εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πέτρινο ναό που χρονολογείται από το 1718. Αν οδηγήσετε λίγο έξω από την Αρίστη, θα φτάσετε στην Παναγία τη Σπηλαιώτισσα που είναι χτισμένη πάνω στο βράχο στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη. Η τοποθεσία θα σας μαγέψει καθώς το δάσος από τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στον ποταμό μοιάζει πραγματικά βγαλμένο από παραμύθι.

Μονοδένδρι

Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1060μ, στο κεντρικό Ζαγόρι και απέχει 39 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο μεγάλο έλατο που υπήρχε στην πλατεία του μέχρι και το 1840. Το Μονοδένδρι αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς προορισμούς των επισκεπτών της περιοχής, καθώς διαθέτει πολλές ομορφιές και αξιοθέατα και ταυτόχρονα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο γνωστό φαράγγι του Βίκου. Η τουριστική ανάπτυξη του χωριού είναι μεγάλη και θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακούς ξενώνες αλλά και γραφικές ταβέρνες και καφενεία. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε μία (ή όλες) από τις καταπληκτικές πίτες που φτιάχνονται από τις γυναίκες και σερβίρονται στα μαγαζιά.

Αν νιώσετε τύψεις για το πολύ φαγητό, μια καταπληκτική ιδέα είναι να ακολουθήσετε το κατηφορικό πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά δίπλα από το ναό του Αγίου Αθανασίου και ύστερα από λίγη ώρα θα σας έχει οδηγήσει στο κατώτερο σημείο του Βίκου. Σύμφωνα με πινακίδα της περιοχής, η χαράδρα έχει μπει στο βιβλίο Guinness ως η πιο βαθιά, με βάθος 900 μέτρα και άνοιγμα μόλις 1100 μέτρα. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τις ομορφιές του μέρους. Θα πρέπει να ξέρετε ότι από το Μονοδένδρι κατάγονταν μεγάλοι ευεργέτες με πιο γνωστούς τους αδελφούς Ριζάρη. Σε αυτούς τους ανθρώπους που έτρεφαν μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους, οφείλεται η μεγάλη ακμή του το 17ο και 18ο αιώνα. Τότε το Μονοδένδρι απέκτησε τα όμορφα αρχοντικά σπίτια, τα σχολεία και τις εκκλησίες που υπάρχουν στο μέρος.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τη Μονή της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένη στην άκρη ενός βράχου, πάνω από το φαράγγι. Η επιγραφή στην είσοδο του ναού μας πληροφορεί ότι το μοναστήρι χτίστηκε το 1413-14 από τον βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανό.Από το μοναστήρι ξεκινά ένα μονοπάτι που είναι χαραγμένο πάνω στα βράχια κατά μήκος του γκρεμού και οδηγεί σε μια σπηλιά που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής ως κρύπτη κατά την Τουρκοκρατία. Αν σας αρέσουν τα κεντήματα και τα υφαντά, επισκεφτείτε την έκθεση κεντημάτων του γυναικείου συνεταιρισμού της Ριζαρείου Σχολής από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε κομμάτια της αρεσκείας σας.

Βίτσα

Η Βίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 990 μέτρων και βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι πολύ κοντά στο Μονοδέντρι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής του Ζαγορίου και απέχει από τα Ιωάννινα 38 χιλιόμετρα. Θα γοητευτείτε από τα λιτά, πέτρινα σπίτια με την όμορφη αρχιτεκτονική. Περπατείστε στα γραφικά καλντερίμια και απολαύστε την ηρεμία της φύσης. Αν θέλετε μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Μίσσιου που χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξη Μίσσιο. Οι εκκλησίες της Βίτσας είναι ο Προφήτης Ηλίας που χρονολογείται το 17ο αιώνα, η Μονή της Παναγίας και το ναό των Ταξιαρχών του 17ου αιώνα.

Κήποι

Οι Κήποι είναι η πρωτεύουσα του Κεντρικού Ζαγορίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Γύρω από τους Κήπους μπορείτε να θαυμάσετε πολλά γραφικά πέτρινα γεφύρια καθώς από το χωριό περνάει ο Μπαγιώτικος ποταμός. Στην έξοδο του οικισμού βρίσκεται το τρίτοξο γεφύρι του Μύλου που χτίστηκε το 1748. Διαθέτει δύο βασικές καμάρες και μία ακόμα μικρότερη, γεγονός που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα γεφύρια του Ζαγορίου. Το όνομά του οφείλεται στον εκκλησιαστικό μύλο που βρίσκεται ακριβώς πλάι του. Ένα ακόμα γεφύρι της περιοχής είναι αυτό του Πιτσιώνη, που είναι μονότοξο και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έξω από το χωριό. Το γεφύρι χτίστηκε το 1830 από το Θόδωρο Πιτσιώνη. Ο Πιτσιώνης είχε σωθεί σαν από θαύμα όταν τον παρέσυρε το Μπαγιώτικο ποτάμι που επιχείρησε να περάσει. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη και τη χαρά του έχτισε στο σημείο αυτό το γεφύρι και πρόσφερε ένα επιπλέον ποσό για τη συντήρησή του. Στους Κήπους μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1779 και το Μοναστήρι της Παναγίας που χρονολογείται στο 19ο αιώνα. Στο χωριό βρίσκεται το πολύ γνωστό Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Σε αυτό μπορείτε να θαυμάσετε 40000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα.

Νεγάδες

Το όμορφο χωριό των Νεγάδων βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι ανατολικά των Κήπων. Δυστυχώς οι μόνιμοι κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει και τα σπίτια παραμένουν ερμητικά κλειστά. Παρόλα αυτά μπορείτε να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά αλλά και τη μοναδική ατμόσφαιρα του πιο όμορφου ίσως χωριού του Ζαγορίου. Σίγουρα θα σας μαγέψει η λιτή εκκλησία του Αϊ Γιώργη που βρίσκεται στην είσοδο των Νεγάδων. Στο χωριό μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδας.

Κουκούλι

Το Κουκούλι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι ανάμεσα στη Βίτσα και τους Κήπους και απέχει 38 χλμ από τα Ιωάννινα. Είναι ένα όμορφο χωριό με παλιά αρχοντικά περιτριγυρισμένο από καταπράσινα δάση. Στο Κουκούλι υπάρχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1788. Μέσα στο ναό θα δείτε επιγραφή σύμφωνα με την οποία το χωριό κατοικείται από το 1430. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο προς τους Κήπους θα συναντήσετε το Καλογερικό γεφύρι, που από μακριά μοιάζει με κάμπια εν κινήσει. Ένα ακόμα πέτρινο γεφύρι της περιοχής είναι αυτό του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, το οποίο χτίστηκε το 1753 στη χαράδρα του Μικρού Βίκου. Χρηματοδότης του ήταν ο Τόλης Κοντοδήμος που καταγόταν από το Βραδέτο, από τον οποίο το γεφύρι πήρε και το όνομά του. Επίσης είναι γνωστό και ως γεφύρι του Λαζαρίδη εξαιτίας του δασκάλου Κώστα Λαζαρίδη που κατοικούσε στο Κουκούλι και είχε μύλο δίπλα στο γεφύρι. Είναι λιθόκτιστο, κατασκευασμένο με ένα τόξο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το γεφύρι προσεγγίζεται από ένα χτιστό μονοπάτι που ενώνει τα χωριά Μπάγια και Κουκούλι.

Δίλοφο

Το Δίλοφο είναι ένα πανέμορφο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων. Περπατήστε το και θαυμάστε από κοντά τα παλιά του αρχοντικά και τις πέτρινες εκκλησίες του χωριού. Τα καλντερίμια σίγουρα θα σας οδηγήσουν στον όμορφο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1857. Στο Δίλοφο βρίσκεται και το ψηλότερο σπίτι της περιοχής του Ζαγορίου, με ύψος 13,5 μέτρα.

Βραδέτο

Το Βραδέτο ανήκει στα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου και βρίσκεται βορειοδυτικά του Καπέσοβου. Είναι το ψηλότερο χωριό της περιοχής μιας και έχει χτιστεί στα 1350 μέτρα. Το χαρακτηριστικό αυτό, μας προσφέρει καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου. Στο πιο ψηλό σημείο του χωριού θα βρείτε την κεντρική πλατεία και την εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας που χτίστηκε το 1799. Κοντά στο Βραδέτο βρίσκεται η θέση Μπελόη από όπου θα έχετε την καλύτερη θέα στο φαράγγι του Βίκου. Θα αφήσετε στο πλάτωμα του δρόμου το αυτοκίνητό σας και θα ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ύστερα από εύκολο περπάτημα 15 περίπου λεπτών θα φτάσετε στο σημείο πάνω από τη χαράδρα, από το οποίο η θέα πραγματικά θα σας ζαλίσει.

Καπέσοβο

Στο κεντρικό Ζαγόρι, πριν το Τσεπέλοβο συναντούμε το Καπέσοβο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1100 μέτρων και βρίσκεται 43 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα. Στο χωριό θα δείτε μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες του Ζαγορίου, τον Άγιο Νικόλαο. Ο πέτρινος ναός που χτίστηκε το 1793 θα σας γοητέψει με τη γραφικότητα αλλά και την ταπεινότητά του. Στο Καπέσοβο μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά και να επισκεφτείτε τη Πασχάλειο Σχολή με το Λαογραφικό της Μουσείο και τη βιβλιοθήκη της.

Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι σε υψόμετρο 1080 μέτρων στην πλαγιά της Τύμφης. Απέχει 51 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Έχει τους περισσότερους κατοίκους από όλα τα χωριά της περιοχής και αποτελεί την έδρα του Δήμου Τύφμης. Η θέση του είναι ιδιαίτερα προνομιακή καθώς βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου της βόρειας Πίνδου. Το 1868 το Τσεπέλοβο αποτελούσε την πρωτεύουσα του Ζαγορίου. Το χωριό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή καθώς το σχολείο του λειτουργεί από το 16ο αιώνα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι εκεί δίδασκε και ο διαφωτιστής Αθανάσιος Ψαλλίδας. Παράλληλα στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού σχεδιαζόταν να λειτουργήσει πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της επανάστασης του 1821. Το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου υπήρξε η γενέτειρα της μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη, ένα τμήμα του πατρικού της οποίας σώζεται μέχρι και σήμερα και του Δημήτριου Μυράτ. Στο χωριό βρίσκεται και ο τάφος του ποιητή και γιατρού Ιωάννη Βηλαρά.

Είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του Ζαγορίου και όχι τυχαία. Πολλοί είναι οι λόγοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε το Τσεπέλοβο. Θα γοητευτείτε από τα παλιά πέτρινα αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίμια, τα γεφύρια, τις βρύσες και τις πανέμορφες εκκλησίες. Θα περπατήσετε μέσα στο χωριό ακολουθώντας ένα από τα πέτρινα σοκάκια, θα γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους και θα απολαύσετε την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης. Τα πέτρινα καλντερίμια οδηγούν στην κεντρική πλατεία του χωριού με τις ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία. Σε αυτήν την πλατεία τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί 3 ολόκληρες ημέρες. Σύμφωνα με το τελετουργικό οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να χορέψουν μόνο την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα. Η τρίτη ημέρα του πανηγυριού ανήκει αποκλειστικά στους χορούς των ντόπιων.

Γύρω από την πλατεία του πανηγυριού βρίσκονται τα πανέμορφα αρχοντικά που διατηρούνται στο χωριό, του Παπάζογλου, του Κοντοφώτη, Βαζίμα και Τσαβαλιά.Τα σπίτια του χωριού είναι όλα πέτρινα, διατηρώντας το παραδοσιακό χρώμα του τόπου. Στην κεντρική πλατεία του Τσεπέλοβου βρίσκεται η βασιλικού ρυθμού με τρούλους εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αποτελεί εξαίσιο δείγμα Ηπειρωτικού Εκκλησιαστικού αρχαίου Ναού. Ο επιβλητικός ναός χτίστηκε το 1708 και αγιογραφήθηκε το 1786 από Καπεσοβίτες αγιογράφους σε ολόκληρο το εσωτερικό της. Η εκκλησία διαθέτει πανέμορφο επιχρυσωμένο τέμπλο και ένα καμπαναριό 16 μέτρων σε εξάγωνο σχήμα που χτίστηκε το 1868. Μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε την πέτρινη Μονή Ρογκοβού που χτίστηκε το 1028. Στο Τσεπέλοβο θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, μιας και το χωριό διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή χωρίς όμως να έχει χάσει το παραδοσιακό του χρώμα.

Με σημείο αναφοράς το Τσεπέλοβο μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές εκδρομές στην περιοχή του Ζαγορίου, μιας και βρίσκεται στο κέντρο της. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται γεφύρια μοναδικής Ζαγορίτικης τέχνης, καταπράσινα βουνά και παραδοσιακά χωριά. Εάν είστε λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να ακολουθήσετε τη σηματοδοτημένη διαδρομή Τσεπέλοβο- Γκαμήλα. Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη πεζοπορική διαδρομή καθώς ξεκινά από τα 1150μ και καταλήγει στα 2490μ που βρίσκεται η Γκαμήλα. Διαρκεί περίπου 7 ώρες η σήμανση του μονοπατιού είναι μέτρια. Να ξέρετε ότι σπάνια θα συναντήσετε στη διαδρομή σας πόσιμο νερό, ενώ προτεινόμενοι μήνες για την πεζοπορία είναι από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Το μονοπάτι περνά μέσα από λιβάδια και δίπλα από χαράδρες προσφέροντας μοναδικές εικόνες στους πεζοπόρους. Μία δεύτερη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι Νεγάδες- Τσεπέλοβο. Η συγκεκριμένη διαδρομή ξεκινά από τους Νεγάδες και αφού καλύψει 7 χιλιόμετρα καταλήγει στο κεφαλοχώρι Τσεπέλοβο. Η διάρκεια είναι περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά και η υψομετρική διαβάθμιση σχετικά μικρή. Πρόκειται για το μονοπάτι Ζ13 αλλά η σήμανση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του έτους και ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτριος. Να γνωρίζετε ότι πόσιμο νερό συναντάται σπάνια κατά τη συγκεκριμένη διαδρομή. Τα ομορφότερα σημεία της πεζοπορίας είναι όταν περνά από τα πέτρινα γεφύρια κοντά στο Τσεπέλοβο καθώς και από το γεφύρι στο στένεμα της χαράδρας.

Σκαμνέλι

Το Σκαμνέλι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι στο δρόμο μετά το Τσεπέλοβο. Επισκεφτείτε τη Μονή της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένη στο βράχο του Ραδιού στα 1250 μέτρα. Αν βρεθείτε μάλιστα στο χωριό την ημέρα που γιορτάζει η Μονή, θα ζήσετε από κοντά το τριήμερο πανηγύρι του χωριού που διοργανώνεται προς τιμήν της Αγίας.

Άνω Πεδινά

Τα Άνω Πεδινά βρίσκονται νότια του Ελαφότοπου και ανήκουν στο Κεντρικό Ζαγόρι. Απέχουν από τα Ιωάννινα 35 χιλιόμετρα και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 960 μέτρων. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια και παλιά καλντερίμια. Στα Άνω Πεδινά μπορείτε να επισκεφτείτε και τη φάρμα Στρουθοκαμήλων και να μάθετε πολλά για τα συμπαθητικά αυτά πτηνά. Πολύ όμορφο είναι το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1790 αλλά και ο Άγιος Δημήτριος (1793) που βρίσκονται στο χωριό.

Κάτω Πεδινά

Στο Κεντρικό Ζαγόρι, δυτικά των Άνω Πεδινών βρίσκονται τα Κάτω Πεδινά. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 940 μέτρων. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Αθανάσιο που χρονολογείται από το 1704.

Ελαφότοπος

Ο Ελαφότοπος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1100 μέτρων και απέχει από τα Ιωάννινα 40 χιλιόμετρα. Είναι γνωστός οικισμός από το 1360. Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως ευρήματα που οι αρχαιολόγοι τα τοποθετούν στο 19 αιώνα π.Χ. Στο Βορειοδυτικό τμήμα του Ελαφότοπου μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια του φρουρίου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στο χωριό λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Πανέμορφες είναι και οι εκκλησίες του Ελαφότοπου: ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε το 19ο αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος που χτίστηκε το 1857 και η Κοίμηση της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 17ο αιώνα.

Ασπράγγελοι

Το χωριό των Ασπραγγέλων ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Θα σας γοητέψει η κεντρική πλατεία με το μεγάλο πλάτανο και το παλιό πηγάδι. Στο χωριό οι λάτρεις των σπορ θα βρουν πίστα αιωροπτερισμού αλλά και ένα σκοπευτήριο, στο οποίο διοργανώνονται διεθνείς αγώνες.

Ελάτη

Το χωριό της Ελάτης βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα και έλατα όπως μαρτυρεί και το όνομά της. Είναι γνωστή ως οικισμός από το 16ο αιώνα. Το παλιό χωριό καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943 και ο νέος οικισμός έχει χτιστεί σε μια κατάφυτη περιοχή σε υψόμετρο 960 μέτρων. Στην Ελάτη βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1806.

Δίκορφο

Το Δίκορφο είναι ένα ακόμα χωριό του κεντρικού Ζαγορίου και βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Το χωριό είναι γνωστός οικισμός για περισσότερους από 6 αιώνες. Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια του και θαυμάστε τα παλιά αρχοντικά που στέκουν ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση αλλά και τη βιβλιοθήκη του. Στην κεντρική πλατεία μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά που χρονολογείται από το 1770.

Καλωτά

Το χωριό Καλωτά βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι και απέχει από τα Ιωάννινα 47 χλμ. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Το όνομά του το οφείλει στην οικογένεια Καλωτά η οποία εγκαταστάθηκε σε αυτό το 1540. Το χωριό καταστράφηκε το 1943 όταν το έκαψαν οι Γερμανοί. Στα Καλωτά μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Βισοκού της Παναγίας που χρονολογείται το 1114 αλλά και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1854 και διαθέτει ένα πανέμορφο επιβλητικό καμπαναριό.

Διπόταμο

Το Διπόταμο θα το συναντήσετε στο Κεντρικό Ζαγόρι σε υψόμετρο 840 μέτρων. Είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο ποτάμια και η βλάστηση της περιοχής θα σας εντυπωσιάσει. Στο Διπόταμο μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1872.

Βρυσοχώρι

Το Βρυσοχώρι είναι χωριό του κεντρικού Ζαγορίου και είναι χτισμένο στην κοιλάδα του Αώου. Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1000 μέτρων σε απόσταση 42 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια όμορφη κεντρική πλατεία στην οποία χαρακτηριστικό αποτελεί ο μεγάλος πλάτανος. Στην πλατεία βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους που χτίστηκε το 1819.

Ηλιοχώρι

Το Ηλιοχώρι βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, νότια από το Βρυσοχώρι. Είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο 1040 μέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν άφθονα τρεχούμενα νερά, τα οποία σε συνδυασμό με τα πέτρινα γεφύρια και την πλούσια βλάστηση κάνουν το σκηνικό ονειρικό.

Γρεβενίτη

Το Γρεβενίτι είναι ένα από τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου και το συναντούμε βόρεια του Τρίστενου. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων. Στο Γρεβενίτι θα επισκεφτείτε και την παλαιότερη Μονή της περιοχής, τη Μονή Βοτσάς ή αλλιώς Παναγία Πωγωνιώτισσα.

Δόλιανη

Στο Ανατολικό Ζαγόρι θα συναντήσετε τη Δόλιανη. Ίσως ακούσετε τους ντόπιους να την αποκαλούν Νέο Αμαρούσιο, όπως αλλιώς δηλαδή είναι γνωστή. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό και λίγοι είναι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι. Αξίζει πάντως να περιπλανηθείτε στα καλντερίμια ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά.