Αλευρόπιτα ή Κασιόπιτα:

Υλικά

½ κιλό αλεύρι

2-3 αυγά

1 κούπα γάλα κρύο

150- 200 γρ. φέτα τριμμένη

1 κιλό νερό

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά αφού πρώτα έχουμε χτυπήσει τα αυγά. Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας. Ψήνουμε στους 180 για 30’ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Τραχανάς σούπα

Υλικά

1 φλιτζ. Τσαγιού τραχανάς

40 γρ. βούτυρο γάλακτος

150 γρ. φέτα

½ λίτρο γάλα

½ λίτρο νερό

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε για 20 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το τυρί το οποίο έχουμε κόψει μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε πιπέρι. Περιχύνουμε τον τραχανά με το μείγμα και σερβίρουμε.

Γιαννιώτικη Χορτόπιτα

Υλικά

(ΖΥΜΗ) 800 γρ αλεύρι

200 γρ βούτυρο

1 κουτ. Γλ. Μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από λεμόνι

(ΓΕΜΙΣΗ) 1 κιλό σπανάκι1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο

2-3 πράσα

½ κιλό φέτα

½ σέσκουλα

1 ματσάκι μυρώνια

2 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μαϊντανό

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το ξύσμα του λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο τεμαχισμένο σε κομματάκια. Αναμειγνύουμε τα υλικά για λίγο και προσθέτουμε το νερό μέχρι να σκληρύνει η ζύμη μας. Αφήνουμε το μείγμα μας για 45’ να ξεκουραστεί. Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 5 μικρά μέρη τα οποία και ανοίγουμε. Τα κόβουμε σε λωρίδες δέκα εκατοστών περίπου και κατά μήκος σε 3 μέρη. Ανακατεύουμε τα χόρτα με το τριμμένο τυρί και ελαιόλαδο και ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης μία κουταλιά από το μείγμα μας. Στρίβουμε τη ζύμη σα σαλιγκάρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τις πίτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20’ περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Κρεατόπιτα

Υλικά

2 κιλά μοσχάρι

4 αυγά

4 κρεμμύδια

4 λεπτά φύλλα ζύμης

ελαιόλαδο

Βράζουμε το μοσχάρι και μόλις βράσει πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε και πάλι στην κατσαρόλα μας. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια αφού πρώτα τα έχουμε ψιλοκόψει μαζί με λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε. Μόλις ροδίσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό, να καλυφθεί το κρέας και βράζουμε για 45’ περίπου. Αφού βράσει, χύνουμε το νερό και το τεμαχίζουμε με τα χέρια μας σε κομμάτια. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε πάνω από το κρέας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε ένα- ένα τα φύλλα εναλλάξ με το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45’ περίπου.

Γίδα βραστή

2 κιλά γίδα (μπούτι)

1 1/2 κιλό πατάτες

4 καρότα

2 κρεμμύδια

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι σέλινο

1 ντομάτα

Τσιγαρίζουμε τη γίδα για 10-15 περίπου λεπτά και ύστερα τη σουρώνουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά τα οποία έχουμε ψιλοκόψει, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 90’ περίπου.